Медия без
политическа реклама

Земеделското министерство "изгърмя" 15 бушона от къщите за гости

Въпреки серията от скандали, свързани с къщите за гости, изграждани с европари, но ползвани за лични имения, земеделското министерство разкри едва 15 нарушители. На тях ще им се наложи да връщат 100% от получената субсидия в размер на общо 4.5 млн. лв., или средно по 300 000 лв. на проект, тъй като на практика не са работили като туристически обекти. Други 74 също са в нарушения, но санкцията за тях допълнително ще бъде определена. "Тя ще е от 5 до 15% от стойността на платената подкрепа в зависимост от тежестта на нарушението", обясни земеделският министър Десислава Танева.

Засечените нарушения са само при 288 къщи за гости, които все още са в 5-годишния срок за мониторинг по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За всички тях са платени общо 81 млн. лева. По тази програма са финансирани общо 746 проекта, но независимо от съмненията повечето от тях вече са извън срока за наблюдение и нищо не може да се направи. В петгодишния срок собствениците им са длъжни да не променят предназначението им, да наемат определен брой хора, както и да спазват заявения бизнес проект. 

В нарушение са 5.2% от общо проверените къщи, обясни Десислава Танева. Къщите, които са се ползвали за лични имения, са в областите Софийска (4), Благоевградска (2), Пазарджишка (2) и др. Конкретни данни за техните собственици не бяха посочени.

Директорът на фонд "Земеделие" Живко Живков разкри, че има връзки между някои от къщите за гости и служители на Разплащателната агенция. Те обаче тепърва щели да се уточняват. "В Ловеч например една от къщите за гости е на родителите на наша служителка, която няма общо с договарянето. Водени са разговори с нея и ще преценим какво да предприемем", заяви той. Друга служителка от фонда пък рекламирала къща за гости в Пазарджик в профила си в социалните мрежи, където публикувала покана. "Установи се, че тази къща е един от отличниците по изпълнение на бизнес плана по проекта. Снети са обяснения от служителката", добави Живков. За нея също щяло да се прецени какво да бъде предприето. Резултатите от проверките ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Скандалът с къщите за гости гръмна, след като стана ясно, че вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е пряко свързан с кокетна вила край Сандански, а до сградата дори бил прокаран 3 км тръбопровод с минерална вода. Тя е била построена като къща за гости с пари по европрограмата за развитие на селските райони, но не се използвала по предназначение, а за лични нужди. Впоследствие Манолев подаде оставка, отричаше да е нарушил закона, но прокуратурата го привлече като обвиняем за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС. Парите за къщата за гости ще трябва да бъдат върнати изцяло. 

После бе уволнен Янаки Червеняков, началник-сектор в дирекция "Договориране по прилагане на мерки по Програмата за развитие на селските райони" във фонд "Земеделие", чиято тъща е спечелила два европроекта, одобрени от същия фонд. Оставка бе принуден да подаде и земеделският министър Румен Порожанов, който бе шеф на фонд "Земеделие" по времето, когато са се раздавали парите за къщи за гости. Междувременно съдът обяви за нищожна методиката, по която са глобявани провинилите се по Програмата за развитие на селските райони, и се наложи парламентът да променя спешно закон, за да могат да се налагат санкции със задна дата.

В разгара на аферата, в края на април, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на всички къщи за гости, вдигнати с европари от 2011 г. досега. Тогава говорителят на Цацаров - Румяна Арнаудова, обяви, че държавното обвинение ще отиде "на гости" в 746 вили, за които е било осигурено европейско финансиране от Държавен фонд "Земеделие" на обща стойност 202 млн. лева. Резултати от тези проверки досега няма.

Проверката на земеделското министерство и на фонд "Земеделие" изглежда като пореден опит да бъдат изгърмени няколко бушона, за да се заметат следите на разхищението на европейски пари за лични нужди. Макар да бяха обявени санкции за нарушителите, не е ясно дали и кога ресорното министерство ще успее да си събере парите, тъй като засегнатите могат да обжалват наложените им санкции. "Вероятно ще влезем в съдебен процес", прогнозира новият зам.-шеф на фонд "Земеделие" Калоян Костадинов. Затова и срок, в който да бъдат върнати парите от субсидията, няма. Ако съдът постанови, че бизнесмените трябва да връщат пари, а те не разполагат със средства, ще се намеси и НАП.

 

ЗАТРУДНЕНИЯ

От министерството признаха за проблеми при проверките - част от собствениците с трудност пуснали проверяващите екипи. Имало обаче и други случаи. Служителите на фонда проверили и къща в Златоград, която обаче се оказала пълна - местата в нея били резервирани за година напред. "Тази къща бе извън мониторинг, но хората ни пуснаха", обясни Танева. Тя разкритикува употребата на думата "усвояване" на европарите. "Парите не са да се усвояват, а с тях да развиваме дейности, които носят доход", обясни тя.

 

КМЕТОВЕ

Замесени в скандала се оказаха и кметовете на Долна баня и Луковит. Снахата на първия има къща за гости, която обаче вече е била проверена и работела като такава. Вторият бил съдружник в къща за гости, но и там проверката не открила нередности. Кметът на Велинград пък бил близък приятел на бизнесмен с къща за гости. "Така поне се артикулира в медийното пространство", заяви Десислава Танева. Обектът обаче е сред тези 15, които ще трябва да връщат пари. Колкото до къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев - случаят е в прокуратурата, а той ще трябва да възстанови 100% от субсидията.