Медия без
политическа реклама

"Спаси София": Общината е спестила 4.8 млн. лв. глоба за "Графа"

Столичната община е спестила 4.8 млн. лв. глоба за забавяне на ремонта на "Граф Игнатиев" на изпълнителя "Джи Пи Груп". Това е станало, като са признати двойно повече дни неблагоприятно време от реалното. Това твърди организацията "Спаси София" в нов сигнал до прокуратурата за нередности в печално известния ремонт. И гражданите, и общината се позовават за тази информация на официални справки на Националния институт по метеорология и хидрология.

Както е известно, ремонтът на "Графа" трябваше да продължи 300 дни, но общината и надзорът одобриха 86 дни отсрочка за "неблагоприятно време". Информацията за графика на строителните дейности на улицата не е публична. Преди време общински съветници поискаха да видят писмените уведомления, с които "Джи Пи Груп" е била длъжна да предупреждава Столичната община за опасност от забавяне, но кметът отказа да ги оповести. Тя не предостави и графика за извършване на строителните дейности, с който фирмата печели обществената поръчка. Кметът единствено уточни, че забавянето е признато след справка за неблагоприятните климатични условия от НИМХ. Неблагоприятното време пести над 200 000 лв. глоба на ден за забавяне.

"Спаси София" също е поискала справка от метеорологичния институт и на базата на тези данни твърди, че неблагоприятните дни по време на ремонта са наполовина по-малко от признатото. За всеки ден с незначителни количества дъжд е призната отсрочка, нищо че строителите са работили до и след момента на валежа, твърдят от организацията. Оттам посочват също така, че се е работило в дни с издаден акт 10 за спиране на строежа, което е незаконно строителство. "Общината и надзорът не са реагирали и не са ги спрели. Изпълнителят хем наваксва със строителството, хем срокът му официално не тече", заключават те. По техни сметки спестената санкция е общо 4.8 млн. лв.

"Има 31 дни във връзка с лошо време през лятото на 2018 г., през които не се е работило. С акт 10 е спряна работата през зимата както на "Граф Игнатиев", така и на обекти в Зона 4. Разбрах, че има сигнал за работа по време на акт 10 на 28 декември 2018 г. Не разбирам каква е причината, ако има сигнал на 28 декември, да се споделя днес. Ако нямаш доверие, дай го на ДНСК. Това е задължение на всеки гражданин", възмути се в отговор кметът Йорданка Фандъкова, въпреки че за надзор на обекта има достатъчно компетентни лица и в надзорната фирма, и в общината, при това платени.

Фандъкова определи новия сигнал до прокуратурата като кампания и напомни, че изпълнителят е искал двойно повече дни, отколкото са признати, като намалението е именно благодарение на "информация от НИМХ с подпис и печат". Кметът напомни още, че вървят проверки и цялата информация и документация за реконструкцията е в прокуратурата, ОЛАФ и компетентните служби.