Медия без
политическа реклама

Библейско бедствие взе 7 жертви на Халкидики

Ураганни ветрове със скорост от над 100 км/ч и порои взеха 7 жертви на гръцкия полуостров Халкидики, като сред тях има и 2 деца, предаде БНР.  Няма информация за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР в София. Разразилата се в сряда късно вечерта буря, наречена от гръцките медии "бедствие с библейски мащаби", рани около 100 души, пострадали от паднали тежки предмети и срутени стени и покриви. Природната стихия нанесе и големи материални щети на пътища, хотели, къщи, вили. Унищожена е маслиновата реколта в района. На полуострова е обявено бедствено положение, а правителството отпусна половин милион евро незабавно обезщетение за засегнатите общини.  

Жертвите от бурята са основно чуждестранни туристи. 54-годишна румънка и синът ѝ на 8 г. са загинали от паднал покрив на таверна. В Неа Потидея руснак и 2-годишният му син са починали, затиснати от паднало дърво. Караваната на двама чехи в района Созополи е отнесена от силния вятър, а те са открити мъртви. Седмата жертва е намерена в морето на 6 морски мили от брега на градчето Неа Муданя. До късно вчера не беше установена самоличността. След бурята рибар беше обявен за изчезнал, но все още не е ясно дали тялото е неговото или на друг мъж.

Природната стихия е продължила едва 20 минути, а според шефът на Гражданската защита в Северна Гърция е била "безпрецедентен феномен". Необичайната за този период на годината буря метеоролозите обясняват с внезапно нахлул студен фронт, който е изтласкал много по-горещ въздух. Студеният и влажен атмосферен фронт е нахлул от север с много силни ветрове и се е сблъскал с горещия и сух въздух от Южна Гърция точно над Халкидики.

Всички гръцки служби бяха мобилизирани и работеха за справяне с бедственото положение на Халкидики. Много доброволци се включиха към спасителните отряди и разчистиха достъпа до къщи, в които имаше бедстващи хора.

 

ИНЦИДЕНТ

Българка от Хасково загина при инцидент в турския курорт Кушадасъ, където била на почивка със семейството си, съобщи Хасково инфо. Жената паднала от претъпкано и необезопасено влакче, превозващо туристи от плажа до хотела им. Българката била правостояща във влакчето и паднала по време на движение, когато шофьорът с висока скорост взел завой.