Медия без
политическа реклама

Аврамова: Тол системата ще тръгне, когато тръгне

До момента са напълно готови едва пет "рамки" за контрол на трафика над хиляди километри пътища

Илияна Кирилова
Все по-трудно ще става за Николай Нанков и Петя Аврамова с наближаването на 16 август.

Въпреки че стартът на тол системата се провали и бе отложен от 16 август за март догодина, ресорният министър Петя Аврамова вчера се яви на изслушване в Народното събрание и заля депутатите с данни за "отличната" работа на държавните институции, отговорни за събирането на пътните такси. Тя се похвали с големи приходи от е-винетки - 260 млн. лева, с мащабни проверки, довели до събиране на над 2 млн. лева компенсаторни такси (пари, плащани на място, за избягване на глобата), и с увеличаване на тол "полицаите", издирващи нарушители по пътищата - от 441 на 567 души.

Аврамова за стотен път обясни, че закъснението с тол системата не било закъснение и тя щяла да заработи технически на 16 август.  В същото време министърката призна,че до момента има едва пет напълно оборудвани рамки, които са скелетът на тол системата.  Запитана кога все пак ще започне реалното събиране на тол такси от тежките превозни средства, Аврамова отговори "когато имаме готовност, тогава ще пуснем тол системата".  Може да е месец след като тръгне техническата експлоатация, може да е по-късно, енигматично  поясни тя.

 Аврамова призна, че ще се разчита на държавния бюджет за предстоящите пътни ремонти, докато заработи "печатницата за пари" (както премиерът Борисов нарече тол системата).

Междувременно монтирането на рамки и на камери за отчитане на трафика и на дължимите такси за изминати километри започна да създава "тапи" по пътищата.  От АПИ съобщиха за поредното монтиране на камера на пътна рамка по магистрала "Хемус", района на с. Чурек , заради което  днес трафикът ще бъде затруднен.

 

ПОД ВЪПРОС

Остава загадка по кои пътища ще бъдат въведени тол такси. "Ще бъдат обхванати магистрали, първокласни пътища, второкласни и малко от трети клас, ако са в добро състояние", посочи министър Аврамова.  Преди дни нейният заместник Николай Нанков каза, че третокласните шосета ще бъдат изключени. Висящ се оказа и въпросът за Северната тангента на София. В началото на годината  след бурни дебати бе решено по това трасе да се пътува с е-винетка. "Нашето желание е да не се отказваме от тола по Северната тангента. Тя е транзитен коридор и е важно трафикът, който минава през България и руши пътищата, да бъде таксуван", обясни Аврамова в парламента. 

 

Още по темата