Медия без
политическа реклама

Феновете на "Левски" се отърваха леко след сблъсъците в Братислава

Българските ултраси бяха нападнати от полски и холандски хулигани преди мача с "Ружомберок"

12 Юли 2019
Фейсбук
Това са част от пораженията в кокетния център на Братислава след погрома от боя между български, полски и холандски фенове.

Няма сериозно ранени фенове на "Левски" след сблъсъците между агитката на тима и холандски и полски хулигани по улиците на Братислава. Българските привърженици, които бяха в Словакия за снощния мач с "Ружомберок" от първия квалификационен кръг на Лига Европа, бяха нападнати в сряда вечерта от фенове на "Краковия" (Пол) и "Аякс" (Хол). От "Левски" съобщиха, че всички фенове са добре и ще гледат мача, а освен това задържаните привърженици вече са пуснати.

"Изразяваме своята благодарност, че ще можем да разчитаме на своя 12-и играч в двубоя тази вечер. Българските фенове не са провокирали по никакъв начин нито местните жители, нито гостите на града. За щастие, няма сериозно ранени наши фенове и всички задържани вече са освободени, което е още едно доказателство, че нямат вина за инцидента", гласи част от съобщението на клуба. 

Словашката полиция съобщи, че общо 107 души са били задържани, а 17 души са ранени след сблъсъците. От задържаните 51 са българи, но всички са били освободени, след като са били разпитани. На 56 души (41 поляци и 15 холандци) са повдигнати обвинения за хулиганство, нарушаване на обществения ред и посегателство върху имущество. Феновете на "Краковия" са били в Братислава за мача на техния тим срещу "Дунайска стреда" от Лига Европа. Според словашки медии хулиганите са искали да нападнат привърженици на черногорския "Сутиеска", които пък са били в Братислава за среща със "Слован" от Шампионската лига. Тъй като не са намерили черногорци, поляците и фенове на "Аякс" са издебнали привърженици на "Левски", като са хвърляли предмети, столове и бомбички по тях.

"Словашката полиция е действала бързо и веднага е установила, че нашите фенове са жертва на засада. Групата български привърженици е била атакувана от двойно, дори повече от това на брой поляци и холандци", каза пред Нова телевизия председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян.

През 2017 г. фенове на "Левски" бяха нападнати по подобен начин в Задар (Хър) на път за мача с "Хайдук" (Сплит). Кметът на Братислава Матуш Вало пък осъди остро сблъсъците. Във Фейсбук той написа: "Боевете са ужасна демонстрация на неуважение към града, в който ние живеем и всички посетители се наслаждават на приятелска атмосфера. Никога няма да разбера хората, които комбинират спорта и забавлението с насилие и разрушават всичко по пътя си."

Още по темата