Медия без
политическа реклама

Парламентът "узакони" забавянето на тол системата

Събирането на такси за изминат километър се отлага за март догодина

10 Юли 2019
Илияна Кирилова

Провалът на въвеждането на тол системата вече е официален факт. Поради пълна липса на готовност на пътната администрация да въведе новия модел за събиране на такси за изминато разстояние от по-тежките превозни средства парламентът гласува законова промяна, според която тол таксуването се отлага за март 2020 година. Само допреди седмици ресорният министър Петя Аврамова се кълнеше, че всичко върви по график и тол системата ще тръгне, както е планирано - на 16 август.

За да прикрият излагацията, чиновниции и политици от управляващата коалиция твърдят, че забавянето е заради транспортния бранш, който не приема предложените варианти за тол тарифата. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни, че превозвачите искат таксите да са в диапазона 0.03 - 0.10 лв. на км, а държавата предлага 0.25 лв. - 0.35 лв. "Ще продължават разговорите", каза Нанков. 

Всъщност спорът за размера на таксите е само един от многото проблеми, като основният е, че Агенция "Пътна инфраструктура" и Националното тол управление очевидно силно се затрудняват и с финансовите, и с техническите, и с технологичните аспекти на новата система за електронно таксуване на автомобилите. 

"Това е пример как не трябва да се прави реформа, как не трябва да се въвежда някаква нова система. Как се губи доверие в обществото, как се губи доверие в бизнеса, как се губи доверие в хората, които трябва да спазват тези закони и хората, които трябва да реализират тази система", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски. Съпартиецът му Манол Генов предложи на управляващите да отложат старта на системата за 1 април - Деня на лъжата.

Александър Ненков от ГЕРБ обаче обяви, че партията му ще остане в историята с това, че е направила тол системата, "колкото и на БСП да не им се иска". "Вие говорите за апокалипсис, трагедия, невъзможност на институциите да се справят. Колеги, ако беше толкова лесно, може би някой преди нас е щял да го направи. Уви, никой не го е направил", коментира Ненков в опит да омаловажи очевадното несправяне на овластените институции.

 

Още по темата