Quantcast
Суровите глоби срещу дивото къмпингуване остават | СЕГА
facebook
twitter

България

Суровите глоби срещу дивото къмпингуване остават

453
 Бетономорие

Тежките глоби, които ще плащат гражданите, отдали се на т.нар. диво къмпингуване, ще се запазят. Вчера парламентът отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат санкциите. Срещу ветото гласуваха 143-ма депутати, а едва 66 го подкрепиха.

Съгласно законовите поправки, внесени от депутата от „Обединени патриоти” Искрен Веселинов, поставянето на плажни принадлежности върху дюни ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. за туристите. Санкции ще се налагат и за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани върху дюните – от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. Фрапиращото в случая е, че докато наказва туристите, държавата продължава да неглижира съсипването на дюните с безразборните строежи на хотели и почивни комплекси по пясъка.На обсъждането в пленарната зала вчера управляващите се защитиха, че акцентът на законовите поправки бил изместен върху наказанията, а целта им била да се въведат правила за свободно къмпингуващите. „Черноморските общини харчат немалко пари за сметосъбиране и сметоизвозване след такива къмпингуващи. Те се настаняват както в частни имоти, така и в държавни, така и в общински и по никакъв начин местните власти нямат правомощия да се намесят. Има опити за приемане на наредби от общинските администрации, но те биват атакувани и отпадат”, изтъкна депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев.

Според управляващите забранителен режим на свободното къмпингуване има в редица страни в ЕС: Португалия, Италия, Испания, Хърватия, Франция, Гърция, Малта, Германия. „Промяната, която се предложи, е да се регламентират такива места с много олекотен режим, със създаване на елементарни хигиенно-санитарни условия”, посочи Бойчев. А съпартиецът му Младен Шишков заяви: „Много ми се иска да приемем закона още веднъж, за да не стане дивото къмпингуване дивашко”. Желанието му се осъществи и ветото беше преодоляно.

СЪПРОТИВА

Новото законодателство провокира сериозно гражданско недоволство, прераснало в шествия и други протестни акции, начело на които застана гражданска инициатива „Бетономорие”. Освен ветото на президента законът може да бъде атакуван пред Конституционния съд от омбудсмана Мая Манолова, която се солидаризира с протестиращите.

Още

Само на 11 плажа по Черноморието чадърите и шезлонгите са безплатни

07.07.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

3461
ДНСК най-после откри нарушение на плаж „Смокините –север“

01.07.2021

4168
За РДНСК – Бургас вкопаването на бетон на плажа не е проблем

29.06.2021

6770