Медия без
политическа реклама

Седем спектакъла в "Сцена на вековете" 2019

Опера, балет и симфоничен концерт очакват публиката в крепостта Царевец

Откриването е тази събота с "Лебедово езеро" на Имперския руски балет.

Царевец, 
Велико Търново

 

Обичани оперни и балетни заглавия, както и симфоничен концерт представя "Сцена на вековете" 2019 в крепостта Царевец. Програмата започва на 13 юли с "Лебедово езеро" на Имперския руски балет. На 20 юли Държавна опера-Бургас представя "Турандот" от Джакомо Пучини. Историята за китайската принцеса е под режисурата на Нина Найденова, диригент е Найден Тодоров.

На 26-и Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" ще се включи с оперетата "Теменужката от Монмартър" (комп. Имре Калман). Постановката е на Бойко Богданов, като екипът на Великотърновския театър ще постави за първи път у нас произведението в неговия оригинален вид. След края на постановката ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

На 3 август в крепостта ще "оживее" още едно произведение от Пучини - "Бохеми", постановка на Държавна опера-Русе. След спектакъла публиката отново ще има възможност да наблюдава шоуто "Звук и светлина". На 10 август Музикално-продуцентски център Варна гостува с операта "Симоне Боканегра" от Джузепе Верди, режисирана от Деян Прошев. 

На 30 август "Сцена на вековете" 2019 ще бъде домакин на симфоничен концерт. Той е на Русенската филхармония и е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. Почетен гост-диригент е Йордан Камджалов, а гост-солист - младият виолончелист Атанас Кръстев. На Царевец ще прозвучат Българската рапсодия "Вардар" (1922) и "Българска сюита" (1927). 

Последният спектакъл в програмата ще бъде представен на 4 октомври от 19 ч. на цирковата площадка в кв. "Колю Фичето". "Палячи" на Руджиеро Леонкавало ще оживее в естествения декор на арената на Академичен цирк "Балкански". Режисьор е Огнян Драганов, диригент - Ивайло Кринчев, концертмайстор - Румен Какамъков, сценография и костюми - Каталин Йонеску- Арборе (Румъния). Участват артисти от трупата на "Балкански", солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Всички представления, с изключение на "Палячи", започват в 21 ч. в крепостта Царевец. Билети се продават в Туристическия информационен център в Търново и в мрежата на "Ивентим". 

Още по темата