Quantcast
Ангелкова "спасява" туризма с нови анализи за 500 000 лв. | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ангелкова "спасява" туризма с нови анализи за 500 000 лв.

На фона на слабия летен сезон Министерството на туризма (МТ) се готви да похарчи поредната сума за "стратегически" документи за благото на бранша. Покрай многото изфабрикувани вече стратегии, визии и концепции, от които няма видими ползи, ведомството реши да поръча серия анализи и пазарни проучвания във връзка с развитието на обособени зони за туризъм. Обществената поръчка, обявена миналата седмица, е за малко над половин милион лева с ДДС, като финансирането е от ЕС. 

Вместо масирано да инвестира в реклама, да търси нестандартни маркетингови ходове, да воюва с лошите практики на хотелиери, ресторантьори, плажни концесионери, да бди да няма бетон по плажовете и бариери към тях и да измисли как да върне българите на родното Черноморие, МТ възлага анализи и проучвания с 3-годишни хоризонти. Резултати от новата обществена поръчка скоро няма да има - срокът за изпълнението й е май 2021 година. 

А поръчката и без това е безнадеждно закъсняла. Още през далечната 2015 г. като ресорен министър във второто правителство на Борисов Николина Ангелкова утвърждава "концепция" за разделяне на България на девет туристически района - достатъчно големи по обхват райони, за да бъдат ясно разпознаваеми на туристическата карта, и достатъчно малки, за да бъдат управлявани ефективно. Районите са Дунавски, Старопланински, Софийски, Тракийски, Долината на розите, Рило-Пирински, Родопски, Варненски черноморски и Бургаски черноморски. Всъщност това разделение повтаря т. нар. туристическа карта на България, приета през 2013 г., в която районите са същите и за всеки от тях е определена "специализация". За Родопския район например подредбата изглежда така: на първо място планински туризъм (ски, пешеходен, рекреативен), следват селски, SPA&Wellness туризъм, приключенски, културно-познавателен и фестивален, религиозен и поклоннически туризъм.

И ето че доста години по-късно ресорното министерство се сеща, че му липсват: маркетингови изследвания и проучвания на туристическия поток в отделните райони, анализи и прогнози за туристическото развитие, маркетингови стратегии за деветте района и общ комуникационен план. И решава да потърси изпълнител за тези дейности. Фирмата, която спечели поръчката, ще има и друга задача - да  разработи критерии за подбор на специализирани борси, изложения и други форуми, в които малкият бизнес в сферата на туризма да участва. Тепърва ще се създават бази данни за туристическите дейности и обекти в деветте района и за фирмите, които доставят храни и напитки, возят туристи и т.н. А цялата тази работа отдавна вече трябваше да е свършена. При размаха и темповете, с които работи министерството, цяло чудо е, че българският туризмът все пак се развива. 

 

С РОЗОВИ ОЧИЛА

В понеделник министър Николина Ангелкова заяви, че не трябва да "отписваме летния сезон". Пред Би Ти Ви тя повтори познати числа - "през летните месеци на 2016 г. отчетохме увеличение от 19%, 2017 г. нарастването бе със 17 на сто. Миналата година процентът бе 5.8%". Не е ясно защо Ангелкова изтъква факти, които само показват охлаждането на интереса на туристите към България. Тя обеща "в идните дни" да обяви специален механизъм, разработен от консултантска компания "Ърнст енд Янг", чиято цел ще бъде осигуряването на по-добър летен сезон догодина. 

Към статията във в. СЕГА
Stern

Гербераска му работа-що да се хабим да свършим нещо полезно, вместо да пуснем поредната безсмислена ОП, па колкото ресто падне, все файда.

аман бе

"...Не е ясно защо Ангелкова изтъква факти, които само показват охлаждането на интереса на туристите към България..."

Наистина ли не ви е ясно?

дъртреалист

Че за какво съществува М на Туризма, след като

липсват: маркетингови изследвания и проучвания на туристическия поток в отделните райони,
анализи и прогнози за туристическото развитие, 
маркетингови стратегии за деветте района
и общ комуникационен план

Сетих се, министерството съществува за да се мачкат противниците и да се помага на нашите, които се отчитат.

 

Здравка
снимка на Здравка

Вместо масирано да инвестира в реклама, да търси нестандартни маркетингови ходове, да воюва с лошите практики на хотелиери, ресторантьори, плажни концесионери, да бди да няма бетон по плажовете и бариери към тях и да измисли как да върне българите на родното Черноморие, МТ възлага анализи и проучвания с 3-годишни хоризонти. Резултати от новата обществена поръчка скоро няма да има - срокът за изпълнението й е май 2021 година. 

******

Нито едно от правителствата от 1990 до днес   не е имало воля това да се случи.  Наивно е да мислим, че ще се случи при нечие следващо управление. Ако случайно би се появил истински, готов на решителни действия, власт имащ от най-висше ниво, то чиновническата кохорта ''горе'' и по места в комбина с ''бизнесмените'' ще съботира с всички сили и средства всяко начинание водещо в правилната посока. Кой нормален човек иска да му докарат хипертония и оставка с омаскаряване?

******

На г-жаАнгелкова за получаване на заплата и трупане на стажец за пенсия само шматкане край морето лете и по ски курортите зиме не и стигат. Трябват си някои и други псевдоанализи,  ''визия'', ''стратегия'' и прочие алабализми за запълване на пролетта и есента,  щот' сме таквоз,  дестинация ''Четири сезона''.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

 

След като за сегашния спад на притока на туристи от чужбина към България е виновно само и единствено МТ и лично министърката Ангелкова, би било справедливо да припишем на същите и заслугите за ръста в туризма от предните три години - 19% през 16-а, 17% през 17-а, 5.8% през 18-а. Това прави ръст с цели 47,3% само за три години, колосален успех за министерството и Ангелкова.

Понеже очевидно става въпрос за външни фактори, както за прилива, така и за отлива на туристите, мисля, че не е редно да хвърлят тежки обвинения и че хорът от вайкащи се силно прекалява.

Здравка
снимка на Здравка

Понеже очевидно става въпрос за външни фактори, както за прилива, така и за отлива на туристите, мисля, че не е редно да хвърлят тежки обвинения и че хорът от вайкащи се силно прекалява. 

Този извод е верен на 101%. Не там е заровено кучето. Туризмът е най-конюнктурният отрасъл, това всички го знаем. Нестабилната обстановка в съседна нам държава в зависимост от нагласите на масово пътуващите нации може да напълни курортите ни, или да ги остави празни. Лошото е, че не се учим да задържаме и развиваме постигнатото. Докато хотелиери, кръчмари и концесионери по крайбрежието ни се държат с клиенти и персонал така, сякаш светът приключва на първи октомври, единствените шматки заблудени почиващи на море у нас ще са тинейджъри, безработни и нископлатени работници от някои европейски страни, примамени от евтин алкохол и достъпни момичета. Докато някой по тарикат не ни свие и тази пазарна ниша.

 

dobadoba

Здравка, абцолютно те подкрепям,

'Докато хотелиери, кръчмари и концесионери по крайбрежието ни', почти всички супер-богаташи не спрат да мрънкат и да 'прехвърлят топката' другиму - това ще да е бъдещето.

⚓️

BoyanV

А нас кой ще ни спаси от Ангелкова? Докога ще се харчат пари от бюджета, за фирми в които инвестирането е загуба? 

дъртреалист

Преди нямаше ли Комитет по туризма, от професионалисти?

Какво е туй смешно министерство, което нищо не върши, а само една кобила се фръцка пред камерите?

виждащ

Беше кфот беше.

От няколко години се бие аларма - липса на кадри, липса на качество, наличие на всякакви проблеми.
Обаче имаше конфликти, различни проблеми.
Два свалени самолета спасиха поне 2, ако не и 3 сезона.Изтребителя над Сирия и пълния с руски туристи самолет на връщане от Египет.
Обаче и тоя бонус свърши ,и сега ще си платим цената за досега проспаното

Здравка
снимка на Здравка

Преди нямаше ли Комитет по туризма, от професионалисти?

Имаше. И събираха анализи по пазарни направления след приключването на всеки летен/зимен сезон за морските/планинските курорти. Що метри факс с цифри и коментар съм им пращала, ходене до София за съвещания, ако се установи, че примерно някое число пада втори сезон. Днес няма кой да събира и анализира статистика от отделен курорт, освен от Албена, предполагам.

*******

Много искахме да имаме министерство. Да излезем изпод шапката на МИ, МИЕТ, както и да се наричаше през всичките тези години принципалът на КТ. Да се води политика за развитие, бюджет за реклама като хората...През годините съм видяла шефове всякакви на КТ. Но ''пчеличките'' по  отдели си разбираха от работата. Даже си правеха труда да звънят, да питат, да коментираме, да дават feed back ( език мой).

От къде да ни дойде на ум, че така желаното МТ ще има за министър една голяма бяла птица...