Quantcast
Новият премиер на Гърция ще съживява икономиката | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Новият премиер на Гърция ще съживява икономиката

Повече работни места и инвестиции, както и програма за по-малко данъци обеща новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис, който вчера положи клетва часове след като неговата консервативна партия "Нова демокрация" спечели безапелационно предсрочните парламентарни избори, предадоха информационните агенции. "Един болезнен период приключи... Искам да видя отново този народ да просперира, искам да видя как се завръщат децата, които си заминаха. Започваме сложна борба. Страната гордо вдига глава и запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усърдно. Престижът на републиката и нейните учреждения ще бъде възстановен", заяви 51-годишният Мицотакис пред привържениците си в Атина, след като стана ясно, че партията ще има абсолютно мнозинство в парламента. "Нашият национален глас се засилва в Европа. Ние веднага ще започнем да се трудим", посочи още лидерът на "Нова демокрация", който обеща да бъде "премиер на всички гърци".

"Нова демокрация" ще има 158 места в 300-членния гръцки парламент, което й позволява да състави самостоятелно правителство. Очакваше се късно снощи Мицотакис да обяви и състава на кабинета си, след като получи мандат за това от президента Прокопис Павлопулос. Управлявалата досега СИРИЗА на Алексис Ципрас получи подкрепата на 31.53% и ще има 86 народни представители. Той заяви, че уважава волята на гръцкия народ, и допълни, че приема присъдата на хората с високо вдигната глава. В гръцкия парламент влизат общо 6 партии, сред които формацията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 9 депутати. Извън парламента обаче остава крайнодясната "Златна зора", която не успя да мине 3% праг. 

Кириакос Мицотакис беше поздравен за изборната победа от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който припомни, че го очаква още много работа за икономическото възстановяване на Гърция. "Имам пълно доверие в личните ви способности и в способностите на гръцкия народ да отворите нова по-ярка страница в историята на вашата страна. Можете да разчитате за това на личната ми подкрепа и на подкрепата на ЕК", написа Юнкер в Туитър. Българският премиер Бойко Борисов също поздрави Мицотакис за победата.

------------------

РЕАКЦИЯ

Доходността на гръцките държавни ценни книжа спадна рязко вчера до нов исторически минимум, предадоха агенциите. Доходността на гръцките десетгодишни облигации спадна с 14 базови пункта в ранната търговия и достигна до исторически минимум от 2.016%, като компенсира покачването с 12 базисни пункта в петък. От началото на годината доходността е спаднала с 200 базисни пункта, като Гърция вече се представя по-добре от Италия на финансовите пазари. Доходността на петгодишните гръцки книжа спадна с 12 базисни пункта до 1.046%.

---------------

56.5% бе избирателната активност на предсрочния парламентарен вот в Гърция. 

Към статията във в. СЕГА