Медия без
политическа реклама

Етичната полиция на ГЕРБ се прицели в Банско и Сандански

„Чистите и морални“ съдници на партията ще бъдат определени от ръководството в сряда

Илияна Кирилова
Цвета Караянчева

Още преди да е формирана, етичната комисия на ГЕРБ е получила първите сигнали срещу кадри на партията, които трябва да провери - в Банско и Сандански. Това съобщи вчера председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Засега не е ясно срещу кого са насочени сигналите, но и двата града са управлявани от кметове на ГЕРБ - Георги Икономов и Кирил Котев.

Идеята за етичната комисия, която да следи за действията и поведението на партийните членове, дойде от лидера Бойко Борисов. „Искам към Изпълнителната комисия да има една комисия по етика - с хора чисти и морални, и когато получаваме по Фейсбук сигнали, първо ние да си ги проверим. Ако ще е къща за гости или се говори в един град, че някой е взел минералната вода, да видим дали е вярно и да настояваме въпросното лице да излезе и да отговори и да предложим отстраняването му от партията. Както направихме с кмета на Хасково. Защото нас ни гледат под лупа“, обясни лидерът на ГЕРБ пред Националното събрание на ГЕРБ, провело се миналата неделя.

Остава неясно кои ще бъдат „чистите и морални“ партийни сановници, които ще влязат в органа. Очаква се тази сряда Изпълнителната комисия на ГЕРБ - оперативното ръководство на партията, да се събере и да определи състава му. „Етичната комисия ще разглежда всеки скандал, като отива на място. По един колега от Изпълнителната комисия ще участва в проверката, за да може да се разгледа сигналът, защото понякога сигналите не са верни и може някой на личностна основа да реши да оклевети някого от колегите”, обясни Караянчева пред Нова телевизия.

Не се разбра дали новата комисия ще се ангажира да провери слуховете, че бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов стои зад фирмата „Еврохолд“, която заяви намерение да закупи електроенергийното дружество ЧЕЗ. „Етичната комисия на ГЕРБ, която предстои да се сформира, ще се сезира за всеки сигнал, за да може наистина да се преценяват нещата и като виждаме опонентите колко агресивно работят и какъв черен пиар правят, трябва наистина да се оглеждат нещата, за да не се дават невинни жертви", предпазливо коментира Карянчева.

ПРЕВЕНЦИЯ

Отстраняването на Цветан Цветанов е превантивна мярка срещу политици, които могат да засегнат имиджа на партията, обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред bTV. Превантивна роля трябвало да играе и новата етична комисия. Тези мерки, предприети от Бойко Борисов, целели ГЕРБ да не се превърне в партия на номенклатурата, обясни Дариткова. Срещу самия Цветанов досега нямало сигнали. За „не просто козметична, а истинска промяна на местните редици на партията“ призова депутатът Пламен Нунев, без да навлиза в детайли.