facebook
twitter

Горещи новини

Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

1134
снимка: KVIFF
Екипът с наградата в Карлови Вари.

"Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда "Кристален глобус" в 54-ото издание на международния кинофестивал в Карлови Вари, Чехия. Още след представянето си на фестивала през седмицата филмът предизвика интереса не само на чешките, но и на международните критици. "Варайъти", което го нарече "филм-терапия, смесваща смях и скръб". "Бащата" е първото българско участие в основния конкурс на Карлови Вари от над 10 години насам.

Това е третият пълнометражен филм на Грозева и Вълчанов, тандем зад камерата и в живота. Предишните им два - "Урок" и "Слава" също спечелиха десетки награди от различни фестивали по света. Карлови Вари бе световната премиера на "Бащата", на българската публика той все още предстои. Във филма Васил (Иван Савов) е художник, баща на Павел (Иван Бърнев). Внезапната загуба на Виолета, съпруга на първия и майка на втория, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време близка приятелка на починалата твърди, че тя не спира да й звъни по телефона. Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. 

Снимките за филма са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г. Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно "смешно и абсурдно" преживяване.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Шамани и лечители в откровена "Приказка за вярата"

17.02.2020

372
Руска ученичка ще заснеме разказ на Стивън Кинг срещу $1

11.02.2020

254
Клинт Истууд прославя безименен американски герой

10.01.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1207 19

Коментари

Wolf ACE

Браво! Наистина хубавите новини са толкова малко!

редник

Честито на създалите филма!

Наистина добра новина!

пантов

 

 

 

                          Щом са го харесали , значи има защо. Остава да го видим и ние .

Звън®
снимка на Звън®

Дано филмът е добър!  Честито на режисьорите - изглеждат свестни млади хора. Не е споменато кои са актьорите. Залагам, че сред тях не е Блатечки, Бахуров Захари, Явор Тесногърдев или някоя от десетките отракани к.рвета-набедени актриси

geo_19

Ами упоменат е Иван Бърнев (  има го и на снимката)

Bozhilko

Това сега актриси ли са? Курвета. Едно време какви курвета имаше. Поетеси.

fisherman

Дано наистина да си заслужава, както и предишните му, особено "Слава"https://www.youtube.com/watch?v=OW5Vdo-CkB4, гледайте го за да разберете защо се случи експлозията на гара Хитрино.

Влез или се регистрирай за да коментираш