Медия без
политическа реклама

Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

07 Юли 2019
снимка: KVIFF
Екипът с наградата в Карлови Вари.

"Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда "Кристален глобус" в 54-ото издание на международния кинофестивал в Карлови Вари, Чехия. Още след представянето си на фестивала през седмицата филмът предизвика интереса не само на чешките, но и на международните критици. "Варайъти", което го нарече "филм-терапия, смесваща смях и скръб". "Бащата" е първото българско участие в основния конкурс на Карлови Вари от над 10 години насам.

Това е третият пълнометражен филм на Грозева и Вълчанов, тандем зад камерата и в живота. Предишните им два - "Урок" и "Слава" също спечелиха десетки награди от различни фестивали по света. Карлови Вари бе световната премиера на "Бащата", на българската публика той все още предстои. Във филма Васил (Иван Савов) е художник, баща на Павел (Иван Бърнев). Внезапната загуба на Виолета, съпруга на първия и майка на втория, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време близка приятелка на починалата твърди, че тя не спира да й звъни по телефона. Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. 

Снимките за филма са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г. Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно "смешно и абсурдно" преживяване.

 

Още по темата