Quantcast
Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

1137
снимка: KVIFF
Екипът с наградата в Карлови Вари.

"Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда "Кристален глобус" в 54-ото издание на международния кинофестивал в Карлови Вари, Чехия. Още след представянето си на фестивала през седмицата филмът предизвика интереса не само на чешките, но и на международните критици. "Варайъти", което го нарече "филм-терапия, смесваща смях и скръб". "Бащата" е първото българско участие в основния конкурс на Карлови Вари от над 10 години насам.

Това е третият пълнометражен филм на Грозева и Вълчанов, тандем зад камерата и в живота. Предишните им два - "Урок" и "Слава" също спечелиха десетки награди от различни фестивали по света. Карлови Вари бе световната премиера на "Бащата", на българската публика той все още предстои. Във филма Васил (Иван Савов) е художник, баща на Павел (Иван Бърнев). Внезапната загуба на Виолета, съпруга на първия и майка на втория, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време близка приятелка на починалата твърди, че тя не спира да й звъни по телефона. Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. 

Снимките за филма са правени през есента на 2017 г., а постпродукцията - в началото на 2018 г. Филмът е вдъхновен от истинската история на Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно "смешно и абсурдно" преживяване.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Синът на Боб Дилън засне филм за "страшилището" Сорос

20.11.2020

1342 3
Копола сменя края и заглавието на "Кръстникът III"

19.11.2020

957 6
Франсоа Озон и непосилната лекота на лятната любов

Коментари

Wolf ACE

Браво! Наистина хубавите новини са толкова малко!

редник

Честито на създалите филма!

Наистина добра новина!

пантов

 

 

 

                          Щом са го харесали , значи има защо. Остава да го видим и ние .

Звън®
снимка на Звън®

Дано филмът е добър!  Честито на режисьорите - изглеждат свестни млади хора. Не е споменато кои са актьорите. Залагам, че сред тях не е Блатечки, Бахуров Захари, Явор Тесногърдев или някоя от десетките отракани к.рвета-набедени актриси

geo_19

Ами упоменат е Иван Бърнев (  има го и на снимката)

Bozhilko

Това сега актриси ли са? Курвета. Едно време какви курвета имаше. Поетеси.

fisherman

Дано наистина да си заслужава, както и предишните му, особено "Слава"https://www.youtube.com/watch?v=OW5Vdo-CkB4, гледайте го за да разберете защо се случи експлозията на гара Хитрино.

Влез или се регистрирай за да коментираш