Медия без
политическа реклама

Туристическото министерство не видя високи цени по морето

На фона на празните плажове и неразумните цени по българското Черноморие, Министерството на туризма не се притеснява от факта, че на някои места по морето хората плащат за чадър и шезлонги на първа линия на плажа по 70 лв. Това е сумата в касова бележка от плаж "Каваци", която обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от негативни коментари. Представител на туристическото министерство невъзмутимо заяви, че "непрекъснато се правят сериозни проверки на концесионерите на българските плажове", а обяснението за висока цена бе, че "все пак пазарът определя цените". 

„Има разнообразие от плажове - някои са с нови договори, други са със стари”, заяви Василка Цанева от „Контрол на концесионната дейност” към МТ. И допълни, че инспекторите следят стриктно плажовете да са със 50% свободна зона за безплатно разполагане на плажни принадлежности.

По нейни думи има и много по-ниски цени за чадър и шезлонг и даде пример с плажа „Бургас-Север”, където цената била 1.20 лв., а на „Поморие-Централен” - 3.60 лв. „Когато се прави сравнение, е редно то да се прави между големите курорти в Гърция и България, между малките населени места в Гърция и у нас”, допълни тя, явно забравяйки, че в южната ни съседка обикновено чадърите са включени в цената на туристическата услуга и не се доплаща за тях на място.

В същото време експерти изразиха притеснения, че започваме да губим българските туристи. Според Константин Занев от Институт за анализи и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са нормални. „Виждаме как българинът има едни очаквания за лоялност към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво е качеството. В България никога не  се знае какви промени ще настъпят," каза той.

По данни на института българските туристи по нашето море са намалели с над 20% през 2019 г. За очаквания отлив от бранша алармираха още в края на миналата и началото на тази година. Въпреки това Министерството на туризма не предприе никакви мерки. Оттам дори не разполагат с официални данни за отлива на туристите, но предварителните им анализи сочат намаляване от едва 3 - 6%.

От началото на юли трафикът към Гърция се засили сериозно. Някои от пътуващите към южната ни съседка се оплакаха от дългите опашки по границата и заявиха, че са чакали близо 3 часа. Проучване на социологически агенции сочи, че над 30% от българите са избрали да почиват в чужбина през лятото, като повечето ще пътуват към Гърция и Турция.

 

КРИЗИСЕН ПИАР

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе на 4 юли в "Слънчев бряг" работна среща с представители на туристическия бранш и с концесионери и наематели на морски плажове. Според съобщението на Министерството на туризма ще бъдат обсъдени възможностите за насърчаване притока на туристи в активния сезон и развитието на морския туристически продукт на България, който се предлага в силно конкурентен регион.