Медия без
политическа реклама

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен за 4 часа

Това стана след задействане на електрическата защита при изключване на турбогенератор 10

03 Юли 2019Обновена
Снимка: Архив

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” е включен в енергийната система на страната в 17.52 часа, след като в 13.50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита. Това съобщиха от централата. Отстранени са причините, довели до изключването на блока. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.
Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

В 13.50 часа шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от енергийната система на страната след задействане на електрическа защита, съобщиха по-рано от централата, цитирана от Фокус. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. В момента екипите на атомната централа отстраняват причините за задействане на електрическата защита. След като бъде потвърдена работоспособността на оборудването, шести блок ще бъде включен в електроенергийната система.

За събитието съобщава и  Българската независима енергийна борса. Там пише, че става дума за "Непланово спиране на ЯЕБ № 6 на АЕЦ "Козлодуй". Спирането станало в 13.50 ч. и трябвало да се възстанови работа в 17.00 ч. Като причина е посочено изключване на турбогенератор 10 на ЯЕБ №6  от   сработване на електрическа защита на  генератора.

 

 


 

 

 

Ключови думи:

ток, АЕЦ "Козлодуй"

Още по темата