Медия без
политическа реклама

Борисов плаши с арести за фалшиви болнични

03 Юли 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министър председателят Бойко Борисов предупреди лекарите, че ако изписват фалшиви болнични, ще последват арести. Той каза, че е наредил проверки, защото от два милиона болнични, издадени през миналата година, тази година те вече са три милиона и половина. „След като научих, че на годишна база увеличението на болничните е с над милион и половина, възложих тази сутрин проверка за реда на издаването им. Искам да предупредя медиците - нека не стигаме до арести за фалшиви болнични, заяви Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от последното изследване за контрабандните цигари в България през първото тримесечие на 2019 г.

„Това е страхотен бич за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина", каза Борисов. Според него "големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди".

"Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели", допълни премиерът.  Той припомни акциите срещу измами с ТЕЛК с коментара: "Виждате какви безобразия се правят там".

По думите му тази практика трябва да спре, защото много сектори от икономиката страдат от това. „Такъв натиск за увеличение на доходи и заплати има в цялата страна, че всеки лев вповече влязъл в бюджета ни е важен", каза премиерът.