Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицаите ще празнуват с национален протест

Те настояват за драстично увеличение на сегашните 25 стотинки на час за нощен труд, а МВР шефът обяснява, че има воля, но няма средства

Снимка: Архив
Независимо че Бойко Борисов тръгна от МВР и твърди, че защитава интересите на полицаите, то при неговите управления те организират най-много протести.

Полицаите се готвят да посрещнат професионалния си празник - 5 юли, с национален протест и с искания за драстично увеличаване на парите за нощен труд, за който в момента получават по 25 стотинки на час. 

Във вторник най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), заедно със Синдикат на служителите в затворите в България и подкрепени от Конфедерация на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз, обявиха, че искат достойно заплащане на нощния труд. Стана ясно, че ще има протест и той ще се проведе точно на празника на МВР - в петък, когато ведомството чества 140-ата годишнина. Протестът ще бъде пред сградата на Министерския съвет, където се очаква да се съберат около 2000 полицаи и надзиратели от цялата страна.

"След 11 януари 2018 г. ние не отменихме протестните действия, а само сме ги спрели. Премиерът Бойко Борисов потърси компромисни решения. Освен него обаче никой друг не е възприел това. Продължават да не ни компенсират за извънреден труд. 25 стотинки повече на час за нощен труд е унизително. Сумата трябва да нарасне до около 2,50 лв.”, обяви часове по-рано зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Синдикалистите настояват ставката да бъде актуализирана и дори обвързана с минималната работна заплата и да стане 2,8 лв. на час, като припомнят, че сумата не се е променяла от 2007 г..

Основното искане е ставката да стане поне 1 лев на час вместо сегашните 25 стотинки, обясни по-късно по време на пресконференция Кузманов. Той посочи, че повече от година и половина синдикатът чака решение на правителството по въпроса с нощния труд. "Шест часа шезлонг на Приморско струва 30 лв., а осем часа за полицай на границата - 2 лева", посочи Кузманов. Той добави и че служителите нямат мотивация за работа, тъй като парите биха стигнали за баничка или за билет за градския транспорт в София. "Държавата се опитва да получава безплатна сигурност, което е равносилно на лоша сигурност", подчерта Кузманов. Той добави, че извънредният труд също не се заплаща допълнително. А в същото време на много полицаи са се натрупали по над 100 часа извънредно за охрана на баловете, посещението на папата, евроизборите.

Всъщност само преди няколко месеца ръководството на МВР тържествено обяви, че вдига парите за нощен труд двойно. Заявено бе, че полицаите ще получават допълнително по 50 ст. за всеки отработен час от 22  до 6 ч. Това бе посрещнато с одобрение от полицаите. Само дни по-късно обаче вътрешният министър Младен Маринов изненадващо се отказа от собственото си предложение с обяснението, че изведнъж се оказало, че няма достатъчно пари. За увеличението на парите за нощен труд са нужни около 5 млн. лв., което е смешна сума на фона на бюджета на МВР от 1 млрд. лв., коментираха тогава полицаите.

Веднага след това синдикатите в МВР  определиха оттеглянето на обещаните увеличения като изключителна обида. Според полицаите обяснението, че нямало пари, е било "подигравка с интелекта и откровена гавра със служителите в МВР". От синдиката обявиха, че по действащия колективен трудов договор в МВР обслужващият и подпомагащ персонал (шофьори, счетоводители и др.) получават за нощен труд 50 ст. на час, а полицаите, които рискуват живота си, ще продължат да вземат два пъти по-малко от тях, твърдят от профсъюза. Още тогава беше ясно, че рано или късно полицаите ще излязат на протест за парите за нощен труд.

Сега те насочват исканията си обаче към правителството. "От сегашния министър срещаме разбиране. Той е първият, който търси обратна връзка с нас. Той не носи вина за наследството, което е получил в МВР, и заради това протестът ще бъде пред Министерския съвет, а не пред ведомството. Но ние не се обясняваме в любов на нито един министър. Ако не бъдат взети мерки, ще последват още действия от наша страна", заяви във вторник Кузманов.

В същото време МВР публикува становище на министър Младен Маринов по повод предстоящия протест, в което се твърди, че той разграничавал ясно двете теми - нощен и извънреден труд. "По отношение на извънредния труд сме правили срещи и работни групи и задачата ми е да направим такава организация, че да намалим до минимум полагането му. Същевременно без извънреден труд не може, особено при кризисни ситуации", обяснява Маринов. Той припомня, че служителите на МВР са на ненормиран работен ден и могат винаги да бъдат призовани, за да изпълнят обществения си дълг.

"По отношение на нощния труд смятам, че заплащането е малко, но е въпрос на възможности и на бюджет - твърди вътрешният министър. - При наличие на средства това може да бъде коригирано, евентуално след преговори за бюджета другата година. Заплащането е въпрос на бюджет и бюджетни средства", заявява министър Младенов и припомня, че през последните две години заплатите в МВР са вдигнати с повече от 30 на сто.

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?