facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Alieno Arcanum - първата българска хиперкола

Неизвестната компания Alieno, чието седалище се намира в България, представи своята "хиперкола на бъдещето". Моделът се казва Arcanum (от латински "тайна"), като топверсията му ще развива мощност 5521 к.с. и 8880 Nm въртящ момент.

Шасито, монококът, както и предният и задният подрамник, са направени от карбон по специална технология, пише в ревюто на специализирания сайт AutoMedia.bg. Долната част на шасито е усилена с кевлар, като зоните за деформация и усилените елементи са разположени по целия периметър на монокока. Самата каросерия също е с карбонови детайли. 

Дължината на хиперколата е 5240 мм, широчината – 2180, а разстоянието между двете оси е 3100 мм. Теглото на купето с две врати в най-лекия вариант е 1620 кг.

Силовият агрегат се състои от 12 или 24 електромотора – от 3 до 6 на всяко от колелата. Всяко от тях се контролира индивидуално по електронен път. Има три режима на движение - Street, Track и Race, при които се променя разпределението на мощността между предната и задната ос. Задвижването е към четирите колела със система за контрола на вектора на тягата и динамично разпределение на въртящия момент към всяка гума.

Автомобилът ще се предлага в четири различни варианта на мощност – 2646 к.с. (4440 Nm), 3530 к.с. (5920 Nm), 4411 к.с. (7400 Nm) и 5521 к.с. (8880 Nm). Електромоторите се захранват от графенови литиево-йонни клетки и суперкондензатори, които събират енергия при спиране и се използват за увеличаване на мощността при ускорение.

Капацитетът на 800-волтовия блок батерии е 60 kW/ч (при състезателния вариант), 120 kW/ч (при пистовия) и 180 kW/ч (при градския). Максималният пробег на Alieno Arcanum при градски режим на работа е 1020 км. Благодарение на високата плътност на заряда в състезателен режим колата може да измине до три обиколки на пистата "Нюрбургринг". Зареждането на батериите от специална зарядна станция Alieno (до 2700 kW) отнема 4 минути.

Arcanum е оборудван с роботизирано окачване с двойни напречни лостове и регулируеми стабилизатори за напречна устойчивост. Амортисьорите са електронно управляеми, като могат да се регулират. Тези елементи се използват от прототипите, участващи в сериите "Льо Ман".

Спирачната система се състои от три отделни подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушна, която използва аеродинамиката на колата. Срещу доплащане колата може да бъде оборудвана и с парашут от драгстер.

В оборудването на Arcanum влизат още карбонов волан, каркас от карбон, система за самодиагностика на електронните устройства, външни огледала с камери, които разпознават лица, а също така и с цял комплекс активни системи за помощ на водача. Самият той получава данни от 17 камери, 8 лидара и радара, GPS приемник и IMU сензор.

Компанията вече набира поръчки за колата, чиято базова версия е оценена на €750 000. Най-скъпата модификация ще струва поне два пъти повече, като производството на колата отнема от 18 до 30 месеца.

 

Кой стои зад проекта за българска хиперкола?
 
Фирмата Alieno е регистрирана в благоевградското село Слащен, а работилницата се намира в съседното Туховища, и двете разположени почти на границата с Гърция в югозападния край на Родопите. Компанията е основана през 2015 г. от Ахмед Мерчев, който е напълно реален човек. На официалния сайт на фирмата е публикувано 17-странично представяне, в което се разкриват всички подробности за бъдещата електрическа хиперкола.

Тест пилот на компанията е бизнесменът Иван Киров, синът на Киро Киров, създателя на холдинга "Киров" АД, който в миналото бе най-големият дистрибутор в България на машини и инструменти за строителството, дървообработването и металообработването. През 2009 г. Киров-старши беше отвлечен срещу откуп, а след освобождаването му компанията фалира. Главен дизайнер на компанията е Енчо Енчев.

Самата кола обаче засега остава само на картинки, като няма макет в реални размери, камо ли готов прототип. Собственикът на Alieno е купил германски промишлен робот Kuka, който е поставен в малка къща в Туховища. Именно там трябва да се сглобяват бъдещите хиперавтомобили.

 

Към статията във в. СЕГА
Hegel
снимка на Hegel

"Собственикът на Alieno е купил германски промишлен робот Kuka, който е поставен в малка къща в Туховища. Именно там трябва да се сглобяват бъдещите хиперавтомобили."

???

Шукри Амедов Готски

Предлагам да предложим на Мъск да правим Фалконите в Столипиново. 

venstar

Веселба!

 

Кой ще хвърли близо милион долара за нещо, което е само на етап дизайн?
Няма никакъв прототип, не са произведени никакви изпитания, за сертифициране да не говорим. Няма поточна линия. Явно частите ще се произвеждат другаде, а идеята е да се сглобяват в гаража на нашия човек. С един робот KUKA!


Съмнявам се, че юнакът е направил тримерни модели и спецификации на всяка част и болтче. След като няма прототип, значи доставчиците на части също не са произвели и един примерен образец. Представям си колко време и пари ще са необходими за първите компоненти. И какви изненади ще има, когато започне сглобяването.

 

Явно тук се следва гаражния опит на Стив Джобс, но се кара по късата писта - без прототипи, а само анимацийки и рекламни материали.

 

Все пак едно трябва да се признае. Човекът има размах на мисълта и смелост. Не ми се вярва да излезе нещо, но ще се радвам, ако успее. (Между другото, по дизайнеските офиси на автомобилните фирми има по десетки футуристични модели, някои даже и на етап прототип. А въпросните фирми имат организационен опит и производствена база)

venstar

а, щях да забравя!
Ако нещо се случи на колата, какво ще правим? Ще викаме баш майстора на място с всичките му инструменти или ще носим колата до работилницата му?

VBA

Абе, ти първо купи колата пък после ще я мислим.

drunbrum

Другари, списувачи. Нещо не ми се обръща езика да ви нарека журналисти но ако бяхте рибоци, нямаше да ви ловят на голи кукички, а щяхте да излизате сами на брега и да питате за рибната борса.

 В допълнение на статията искам да допълня, че автомобила ще идва с хумануиден робот за шофьор и металотърсач в багажника. Не за друго, производителя има залежали...

ОБЛАК 2

Много добре,че се предвижда парашут в спирачната система - 488 км/ч са сериозна работа.  Ще трябва да се предвиди и катапулт  защото ще трябва на първия завой. 

Създателите на това чудо роднини ли са с Гинка от Пазарджик?

Патиланец2

Пооооооооръчвам веднага!     ?

marksman
снимка на marksman

Най-авангардното нЯщо обаче ми се струва зарядното - 2,7 мегавата. Нема начин Гинка да не наднича отзаде

AzUrAL
снимка на AzUrAL

Каква е тази безумна "новина"?