Медия без
политическа реклама

Открита е изложба за класика Димитър Димов

Тя е по повод 110 години от рождението му 

Филмите по романи на Димитър Димов са част от кинокласиката ни.

Експозицията е наредена в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и хвърля светлина върху противоречивия живот на твореца. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя - семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност. Отвъд сухите биографични факти за живота на Димов, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе писателят е поставял между себе си и останалия свят, и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите - на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали.
Прецизно подбраният архивен материал - снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени - дава възможност на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, така и да надникне през очите на другите и сам свободно да изгради неговия образ за себе си. За всеки човек този образ ще бъде посвоему различен, но неизменно ще се доближава до общата представа за една скромна, талантлива и работоспособна личност.
Автор на изложбата е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей "Димитър Димов", художественото оформление е на Ивелина Велинова. Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли, е допълнена и обогатена с оригинални експонати - лични вещи на Димитър Димов, ценни издания от неговата богата библиотека, ръкописи, кореспонденция, които се съхраняват във фонда на къща музей "Димитър Димов" към Националния литературен музей.
Още в университета той учи испански език и започва работа по първия си роман - "Поручик Бенц", който вижда бял свят в края на 1938 г. Автор е на повече от 20 научноизследователски труда, както и на разкази, пиеси и пътеписи. Антивоенният му роман "Осъдени души", повлиян изцяло от престоя на писателя в Испания, е преведен на сърбохърватски, унгарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна награда. Най-известното му произведение - романът "Тютюн", се радва на цялостен превод на 18 езика, сред които немски, унгарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а части от него са преведени на английски, италиански, есперанто и арабски.

Още по темата