facebook
twitter

Култура

Открита е изложба за класика Димитър Димов

Тя е по повод 110 години от рождението му 
665
Филмите по романи на Димитър Димов са част от кинокласиката ни.

Експозицията е наредена в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и хвърля светлина върху противоречивия живот на твореца. Тя съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя - семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, обществена дейност. Отвъд сухите биографични факти за живота на Димов, авторите на изложбата надникват отвъд онази стъклена стена, която сам приживе писателят е поставял между себе си и останалия свят, и представят образа на неговата личност чрез спомените на другите - на хората, които са го познавали, които са били негови приятели и почитатели, на колегите му, на онези, които е обичал и които са го обичали.
Прецизно подбраният архивен материал - снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени - дава възможност на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, така и да надникне през очите на другите и сам свободно да изгради неговия образ за себе си. За всеки човек този образ ще бъде посвоему различен, но неизменно ще се доближава до общата представа за една скромна, талантлива и работоспособна личност.
Автор на изложбата е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей "Димитър Димов", художественото оформление е на Ивелина Велинова. Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли, е допълнена и обогатена с оригинални експонати - лични вещи на Димитър Димов, ценни издания от неговата богата библиотека, ръкописи, кореспонденция, които се съхраняват във фонда на къща музей "Димитър Димов" към Националния литературен музей.
Още в университета той учи испански език и започва работа по първия си роман - "Поручик Бенц", който вижда бял свят в края на 1938 г. Автор е на повече от 20 научноизследователски труда, както и на разкази, пиеси и пътеписи. Антивоенният му роман "Осъдени души", повлиян изцяло от престоя на писателя в Испания, е преведен на сърбохърватски, унгарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна награда. Най-известното му произведение - романът "Тютюн", се радва на цялостен превод на 18 езика, сред които немски, унгарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а части от него са преведени на английски, италиански, есперанто и арабски.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Онник Каранфилян играе с живота в галерия "Контраст"
Честваме "месеца на Радичков" с неговите сврачи истории
Пламен Георгиев домакинства изложба за детски рисунки във Валенсия

27.12.2019

12963 10

Коментари

ablepsia

Отвъд сухите биографични факти за живота на Димов, авторите на изложбата надникват отвъд....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×