Quantcast
Има и по-отвратително от безумните цени в болниците | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Има и по-отвратително от безумните цени в болниците

Доста свенливо Министерството на здравеопазването напомни на болниците, че е в сила поправка в закона, която ги задължава да публикуват ценоразписите на платените си услуги на видно място, включително и да ги пратят и на самото министерство и то също да информира гражданите от сайта си къде какво се налага да се плаща. Дори прекалено свенливо - новият текст е в сила още от 1 януари, а масово информацията продължава да липсва. Ако МЗ изобщо успее да я събере и публикува до края на годината, министър Кирил Ананиев спокойно може да пише постижението в графа "големи успехи" - на челно и единствено място там.

Засега законовото си задължение са изпълнили в по-голяма степен държавните болници. Частните масово се правят, че подобен текст няма, а където са го забелязали, информацията рядко е пълна. И така, от досега видното от сайтовете на лечебните заведения човек би останал със силно погрешното впечатление, че там не се плаща. Повечето болници са качили ценоразписите на лечението, което предоставят, когато то не се поема от здравната каса, т.е. за неосигурени или хора, които по някаква причина си плащат изцяло, или с други думи - информация, която не касае масовия пациент, тъй като обикновено в болница се постъпва по линия на здравната каса. Има и информация за цената на избора на екип и лекар. Единственото по-детайлно описано и с конкретни цени са пакетите за раждане. Всичко останало са мъгляви допълнителни услуги, които може да бъдат получени при изрична молба на болния и за които ще бъде осведомен на място в лечебното заведение. Масово няма цени и на медицинските изделия, които рядко се покриват изцяло от НЗОК и се доплащат навсякъде (при това за един и същи винт например в болница А може да се доплатят 100 лв., а в болница Б - 500 лв.) Така пациентът може да остане с измамното усещане, че за лечение в болница не се плаща, освен ако не реши да избере екип, а дори и да се наложи да плати някоя такса, тя ще е незначителна. Да му мислят родилките - те са единствените, които плащат минимум 900 лв. - за избор на екип,

 

а може и 1600 лв., че и 2400 лв. -

 

ако изберат пакет ВИП раждане в частна болница.

И ако до известна степен това все още важи в държавните и общинските болници - на места там дори още е възможно човек да мине без избор на екип (ако извади късмет), то в частните се плаща от много години. И от също толкова много години повечето пациенти са приели, че ще се наложи да платят. И не самото плащане е най-големият проблем, а тоталната липса на яснота и правила. Никой не знае за какво точно плаща, колко ще трябва да плати, защо го плаща, след като е хоспитализиран по линия на здравната каса, и защо, по дяволите, плаща и здравни осигуровки, че и данъци. А също и не получава никаква гаранция, че срещу повече пари получава по-добро лечение. На финала си тръгва с дълга фактура, в която има ВИП стая (която не е искал), санитарен пост, консултация преди, по време на и след операция, такса телевизор, такса административно обслужване, клечки за уши и чехли за еднократна употреба и всичко това срещу 1500 лв. и нагоре. А като се прибере вкъщи, в някой сутрешен тв блок някой услужливо ще му обясни, че болниците са недофинансирани. 

Дали са недофинансирани и колко струва лечението, е друга тема - плащайки всички безумни и анонимни такси, пациентите финансират: абсолютно ненужно свръхраздутата болнична мрежа, кражбите в обществените болници, печалбата в частните, високите заплати на светила, чрез които те са привлечени в частното лечебно заведение и му водят и пациенти. Половината от разходите за здравеопазване в България се поемат от джоба на пациента, което чисто и просто значи, че

 

здравна система няма. Има хаос и джунгла,

 

Трети свят, в който само силните оцеляват. 

Очевидно държавата няма никакво намерение да промени положението по същество - N-то правителство дори не се опитва да направи анализ колко струва реално лечението в България, така че поне да е ясно какво всъщност се плаща с обществени средства, за какво не достига и защо. Формално има някакви правила и формално те се спазват. Не може пациентът да плаща за лечение, за което е платила и НЗОК. И затова на фактурата пише клечки за уши - които не са част от пакета на касата, а не антибиотик например. Затова и когато някой се жалва, че са го накарали да плаща за безумия, му се отговаря: не е незаконно да се плаща за безумия, незаконно е да се доплаща за лечение. Това е най-лесното и удобно за МЗ и НЗОК - парите, които болниците са калкулирали за нужни, да се вземат директно от болните, а не от самата каса или министерство. Вариант да не се вземат няма - това изисква действителна и болезнена реформа, която управляващите не искат и не могат да направят. Та те не са в състояние да накарат болниците да въведат елементарни правила - да изкарат ценоразписите си на видно място! Не да не искат парите, а да предупредят пациентите колко ще им искат! 

А болниците не искат да покажат ценоразписите си, защото тогава - чудо на чудесата - пациентите им ще имат поне някакъв избор. И ще откажат да отидат там, където ще им искат най-много. Много бързо ще се ориентират къде за става се плащат 1000 лв. и къде 5000 лв. И ще започнат сами да упражняват някакъв базов контрол, като откажат да финансират най-големите безумия. 

Към статията във в. СЕГА