Медия без
политическа реклама

Как Хитрино се готви да продаде на безценица китен ловен имот

Въпреки че тръжната процедура за продажбата на общинските имоти още не е обявена, хората в шуменското село Тервел са убедени, че ловната хижа в землището им вече си е намерила новия собственик. "Щом тая заран асфалтираха и отсечката до вилата, значи сградата е вече купена. Идете и вижте с очите си", казват местните. Отиваме. Разклонът от главния път се чернее с още топлата си настилка, без съмнение току-що положена. Ден по-късно зам.-кметът на общината Илхан Мустафа Ахмед ще заяви пред "Сега", че няма представа кой е асфалтирал отсечката, последният й ремонт е отпреди двадесет-тридесет години, а на главния път - отпреди три-четири. Някой е извадил хиляди левове за отсечката, но

 

остава загадката кой

 

Ловният кантон се готви за продажба на търг на символичната цена от 15 хил. лева. Скрит е в списъка с 15 сгради частна общинска собственост, които малката, но предприемчива шуменска община Хитрино смята да предложи за наддаване малко преди края на мандата на кмета Нуридин Исмаил. Сградите в списъка са предимно опустели и тръгнали към разруха постройки на някогашни селски училища и детски градини. За сравнение - някогашното училище в село Тимарево, което стои под ключ от десетина години, ще си търси нов собственик, готов да плати за постройката минимум 185 600 лв. Атрактивният ловен кантон в село Тервел е под фаталния номер 13 в списъка. Но за разлика от рушащите се училища, не е нито в окаяно състояние, нито забравен, през последните години е непрекъснато обновяван, като за последно се е сдобил и със скъпа дограма. Общинската администрация е на път да смени и покрива му. За да може новият му собственик да се сдобие с доста приличен имот срещу смешна цена. 

Асфалтът свършва на около 350 м навътре в боровата гора, на няколко крачки пред дома на ловците. Самата постройка се е надвесила над чашката на язовир "Тервел", а зад прозорците на първия й етаж се вижда камина, около която доскоро са се събирали десетки ловци. "Идваха по седемдесет-осемдесет", казват в близкото село Тервел. Ловната хижа е вдигната с дарения труд на ловците от региона през далечната 1976 г., но ремонтите и дострояванията й са до ден днешен. Никой не може да каже с точност колко пари са налети в нея. На фона на скромната й пазарна оценка сумите, които се споменават, са бомбастични. Според заместник-кмета на общината Илхан Ахмед, който е и вносител на предложението за продажбата на сградата на заседанието на Общинския съвет от 11 юли т. г., ловната хижа не представлява интерес и

 

не се надяват да я продадат на пазарната оценка от 15 000 лв.

 

Е, ако успеят да й вземат и нещо над минималната цена, едни 25 хиляди лева например, ще е още по-голямо чудо. Но пък 25 хил. лева е нереална сума, вдига рамене Илхан Ахмед. Става въпрос за някакви си 175 кв. м заедно с покривната конструкция – окачен таван с две-три стаички за домуване, които се нуждаят от основен ремонт. Ниската пазарна оценка на имота по думите на зам.-кмета идва от това, че обектът се продава без прилежащата му земя, вдигнат е с преотстъпено право на строеж, а земята в региона върви скъпо. Един декар струва 5 хил. лева. "Да, за старото училище в село Тимар ще искат 185 хил. лева, но в тая цена са включени и 25 декара земя. А ловната хижа се продава без земята под нея", подчертава зам.-кметът на общината.

По документи кокетната сграда е ловен кантон, вдигнат като заслон към съществуващата фазанария на ловно-рибарската дружинка в село Трем върху 270 декара държавен горски фонд. Правото за собственост на хижата, както и земята с право на ползване под кантона са предоставени през януари 1994 г. на тремската ловно-рибарска дружинка от Комитета по горите, който по това време е на пряко подчинение на Министерския съвет. Самата тремска дружинка тогава обаче е част от състава на създаденото преди близо 130 години ловно-рибарско сдружение "Сокол", едно от най-големите в страната със своите над 1000 души членски състав от Шумен и прилежащите му общини Венец и Хитрино. Съгласно тези документи в землището на село Тервел общата площ на ловния кантон е 100 кв. м. Настоящата постройка обаче далеч надминава идеята за обикновен горски заслон, а след последното й дострояване и наливане на бетон квадратурата й вече се е разраснала до 175 кв. м.    

 

Кой е действителният собственик на атрактивния имот?

 

Зам.-кметът Илхан Ахмед не може да си спомни кога точно община Хитрино е актувала ловната хижа като общинска собственост, а единствената служителка в отдел "Общински имоти" е в отпуск, както и кметът на общината Нуридин Исмаил и зам.-кметът Ахмед Ахмед. Няма как да ни покажат искания от нас документ. По спомените на Илхан Ахмед обектът е влязъл в общинските активи преди година-две. Ловната хижа обаче не е единствената им сграда, строена с общественополезен труд. По същия начин са актувани и селските млекопунктове. "Проверява се собствеността им и като се уверим, че не са друга собственост, се актуват като общинска", уточнява Илхан Ахмед схемата, по която общинската собственост се използва за междинно звено за трансформиране на държавната собственост - първо в общинска, а после и в частна, на физически и юридически лица.  

От ловно-рибарското сдружение "Сокол" са твърдо решени да оспорват по съдебен път собствеността на общината над ловната хижа, тъй като разпореждането на Комитета по горите е от времето, в което тремската ловна дружинка е част от техния състав. Дружеството разполага дори с протоколи за платени суми за собственост върху хижата на Комитета по горите, както и с всички останали документи. Според един от тях, издаден още през 1980 г., недвижимият имот е актуван като държавна собственост, а като собственик на хижата преди ловната дружинка е отбелязан Горският фонд. Преди година и половина пък изненадващо ловците от Хитрино и Венец напускат сдружение "Сокол" и сформират собствена нова дружинка Трем с председател кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил. "Ловните дружинки обаче не са самостоятелни юридически лица, нямат собственост, банкови сметки. Преминаването на членове на една дружинка към друга не прехвърля собствеността", казва адвокат Стоян Стоянов, председател на Ловно-стопанското дружество "Сокол" Шумен.

Веднага след отделянето на ловците от Хитрино и Венец общината актува имота като частна общинска собственост. Малко след това я вкарва в програмата си за разпореждане и управление на общинската собственост за 2019 г. заедно с порутените училища, за които дори зам.-кметът Илхан Ахмед признава, че от години не успяват да ги продадат

 

заради твърде надутата им пазарна оценка

 

Въпреки заявените си намерения за продажба на кантона в землището на село Тервел в началото на април общината иска виза за проектиране за основен ремонт на покривната му конструкция. Визата е издадена на 30 май т.г. с подписа на главния архитект на общината арх. Силвия Славова. Без да се изчака 14-дневният срок за обжалване на визата, още на 11 юни общинският съвет гласува с един въздържал се предложението за продажба на обекта с пазарна оценка от 15 хил. лева без ДДС. Независимият оценител на останалите 14 обекта в списъка на продажба е различен от този на ловната хижа. "Не мога да се спомня как се казваше. Ама вижте, след като дори името му не знам, как ще подозирате, че има нещо нагласено в оценката". Така зам.-кметът Илхан Ахмет отговаря на въпроса на "Сега" защо общината се опитва да продаде на безценица дома на ловците. Зам.-кметът не успява да си спомни и какво точно е имала предвид общинската администрация като заявител на издадената от главния архитект на общината виза за проектиране. "Сигурно някакви намерения сме имали, тогава... Е, какво притеснителното има в това, че хижата фигурира в програмата, пак можехме да не я предложим за продажба. И какво като сме поискали виза за проектиране? Да, намеренията ни първо са били да се ремонтира покривът, но като разбрахме, че ремонтът ще е много скъп, вече нямаме интерес към ремонтирането му. Вие да не си мислите, че ние ще направим ремонт на покрива за 15 хил. лева, пък ще продадем сградата пак за 15 хил. лв.", възмущава се той.

Само да припомним, че покрай инцидента от 10 декември 2016 г.  за възстановяване на 170-те пострадали от взрива на влаковата композиция сгради в Хитрино към общината потекоха милиони - пари, отпуснати от държавата и събирани с дарителски акции, а с тях общината ремонтира покривите на десетки пострадали от огнената стихия сгради. Въпреки това администрацията е силно изненадана от това колко ще струва ремонтът на покрива на ловния кантон и като научава, губи интерес към подновяването му.

За пазарната оценка на 15-те предлагани на търг имота

 

общината се обръща към двама различни експерти

 

За 14 от тях използва един независим оценител, само за ловния кантон друг - арх. Павлин Банчев. На въпроса на "Сега" въз основа на какви критерии е определил пазарната оценка на кантона, той отговаря, че е изчислил имота на базата на приходи от стопанската дейност, както са къщите за гости. Взел е предвид какъв дивидент постройката може да носи в рамките на една година. "Независимо от това, че такава сграда днес се вдига поне с осемдесет хиляди лева, щом не носи доходи, пазарната й оценка е нула", смята Банчев. Той обаче изрично бил отбелязал пред общината, че пазарната му оценка има препоръчителен характер. "Те ме караха и горите да оценявам, но аз им казах, че нямам такъв лиценз. Мястото наистина е апетитно. Който си вземе на концесия язовира, ако сложи ръка и на тая сграда, нещата отиват в друго русло", признава арх. Банчев.  

Язовирът, който преди две години е бил пълен, а във водите му са плували и лебеди, и патици, и много риба, в момента е пресъхнал. Въпреки че през последните няколко години общината е привела в изправност съоръжението, по дъното му сега пасе добитъкът на село Тервел. Според експертите в момента съоръжението е в много добро техническо състояние, укрепена е стената му, има нов отводнителен канал, всички държавни изисквания за експлоатацията му са спазени, но това дали ще има вода, или дъното му ще е пресъхнало, зависи от природата. От тази гледна точка обектът е рисков за наемане на концесия в бъдеще и дейността му зависи от Господ. Но пък иначе е много добър за риборазвъждане и рибопроизводство, така че при концесия от 25 години загубите през част от времето, в които няма обем, може да се компенсират. За ловците акваторията му е чудесна, защото дойде ли водата, дивечът се събира около язовира на водопой, идват сърни, елени, зайци...

Засега съдбата на ловния кантон е в ръцете на областния управител на Шумен. Той или трябва да върне за преразглеждане решението на общинския съвет, или да даде зелена светлина за продажбата на имота на символичната цена, въпреки че, както отбелязва самият независим оценител арх. Банчев, имотът е китен, а темата пиперлива.