Медия без
политическа реклама

Този път окапали листа се оказаха виновни за наводненията в София

Повече проблеми по улица "Солунска" няма да има, обеща представител на кметството

Снимка: Фейсбук
В понеделник водата по наводнената улица "Солунска" започна да влиза в околните магазини.

Столичната община хвърли вината върху листата от дърветата и калта за наводненията в току-що ремонтирания център на София. След обилните валежи в понеделник под вода останаха големи части от т.нар. Зона 2, включваща ул. „Граф Игнатиев“, площад „Славейков“, градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“. Участъкът бе в ремонт до 28 май т.г. Особено плачевно бе състоянието на реконструираната улица „Солунска“. Новите отводнители под тротоарите по нея видимо не функционираха както трябва, поради което водата започна да навлиза в магазините по улицата.

„Вследствие на поройния дъжд, паднали листа и наноси бяха запушени отводнителните шахти, които бяха своевременно почистени и осигурено отводняването на пътното платно. При падането на голямо количество дъжд за много кратък период от време е възможно да се получат моментни завирявания. Поройните дъждове свалят и част от листната маса от дърветата и носят наноси, което може да доведе до временно запушване на шахтите. Столичният инспекторат възлага на почистващите фирми почистването им. Тази дейност е постоянна, тъй като на територията на общината има над 33 000 шахти“, коментираха от „Московска“ 33. Оттам съобщиха още, че в понеделник дирекция „Аварийна помощ и превенция“ е реагирала на 24 сигнала за завирявания и паднали клони. Пред Нова телевизия шефът на дирекцията Красимир Димитров пък заяви, че общо за деня сигналите за аварии са били 51. „Повече проблеми няма да има. След като наносите се изчистят, ще бъде всичко нормално“, обеща Димитров.

 

ПОД НАТИСК

След серия от протести кметът на София Йорданка Фандъкова внесе официално искане общинският съвет да отмени решението си от декември м.г., с което разреши процедура по издаване на разрешение за строеж на хотел в зелена площ до бл. 73 в „Младост 1“. През март т.г. хората от района поискаха строежът да бъде спрян. След това Фандъкова поясни, че не е подписала решението и че гражданите могат да са спокойни. През юни обаче те се събраха за втори път с обвинение, че след исканията им реални действия не са предприети. На този протест присъства и омбудсманът Мая Манолова, която посъветва казусът да се реши чрез отмяна на решението на СОС. Седмица по-късно кметът Фандъкова реагира, а предложението й ще се гледа утре. На същото заседание общинският съвет ще гласува и доклад Столичната община да си върне за управление от „Софийски имоти“ терените, на които се намират автокъща „Капитолия, „Маймунарника“ и ресторантът „Веселото село“ в Борисовата градина. Терените са общинска собственост и общината смята да ги даде за стопанисване на предприятието си „Паркове и градини“.

Още по темата