Медия без
политическа реклама

"Апартаментгейт" бавно и безславно се отправя към небитието

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при евтините жилища. Проверките на прокуратурата и НАП продължават

Илияна Кирилова
Само преди два месеца Цветан Цветанов ядоса премиера Борисов с твърдението си, че няма кой да го накаже.

Три месеца след началото на скандала "Апартаментгейт" държавните институции, които трябваше да проверят дали има нещо нередно в имотните сделки на ниски цени, сключвани от управляващи, най-после започнаха да обявяват резултати. Първа се отчете антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която бодро обяви, че никой от замесените в скандала не е в конфликт на интереси. Зам. главният прокурор Иван Гешев обаче побърза да уточни, че има още една проверка, възложена на комисията - за събиране на данни за престъпления, които са от компетентността на прокуратурата. Тя още не е приключила. НАП също проверява замесените.

Вчера КПКОНПИ публикува 7 решения от проверките срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Проверките касаят единствено потенциален конфликт на интереси и не засягат ключовия въпрос - за занижените цени на сделките. Интересното е, че те са започнали по медийни публикации.

КПКОНПИ започна проверка на Цветан Цветанов в края на март, след като се оказа, че той е закупил в столичния квартал "Изток" нов свръхлуксозен апартамент от 239 кв. м с ВИП асансьор. Жилището е придобито при заменка на скандално ниски цени. Антикорупционната комисия е проверявала две хипотези, при които Цветанов може да е в конфликт на интереси със строителната фирма "Артекс", от която е купен апартаментът. Първата касае гласуването в парламента на поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети през 2017 г., според които строителните разрешителни за определен тип сгради ще важат не пет, а десет години. Това породи съмнения, че от измененията се е облагодетелствала именно "Артекс", тъй като разрешителното за небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" е изтекло през 2017 г., а фирмата е единствената, опитала се да се възползва от законовата поправка.

КПКОНПИ отбелязва, че преди две години Цветанов е гласувал "за" поправките в НС, внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Освен това дни преди да стане собственик на новия си луксозен апартамент, той е получил сигнал от ИК "Лозенец" във връзка със строежа на небостъргача, за който е уведомил Столичната община. И в двата случая има елемент от състава на конфликта на интереси - лице, заемащо висша публична длъжност, е упражнило правомощия по служба. "Липсва обаче частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията от страна на Цветан Генчев Цветанов", пише в решението на КПКОНПИ.

Комисията по никакъв начин не прави връзка между гласуваните промени в ЗУТ, сигнала, който Цветанов е препратил до Столичната община за небостъргача "Златен век", и последвалата сделка между бившия зам.-председател на ГЕРБ и "Артекс". Според проверяващите няма конфликт на интереси в това, че Цветанов е заменил два апартамента с площ от 112 кв. м и 80 кв. м за луксозното жилището в сграда "Летера" на "Артекс", като е доплатил още сумата от 100 хил. лв., които са от кредит и лични средства. Не е обърнато никакво внимание на факта, че в същия ден заменените апартаменти са прехвърлени от "Артекс" на бившия IT специалист от ГЕРБ Симеон Велков.

За сметка на това КПКОНПИ се е заела със задачата да тълкува поправките в ЗУТ, като посочва, че те нямат ретроактивно действие и не формират предимство или по-благоприятно положение за конкретно лице – физическо или юридическо. Тоест антикорупционната комисия изключва възможността измененията в закона да са облагодетелствали "Артекс". Интересното е, че подобно категорично становище към момента не са изразили нито МРРБ, нито ДНСК, които имат пряко отношение по въпроса.

Цецка Цачева също е гласувала в подкрепа на поправките през 2017 г., когато все още е депутат, но и тя не е в конфликт на интереси. Тя подаде оставка като министър на правосъдието заради това, че е купила 198 кв. м апартамент от "Артекс" за 285 704 лева, или около 670 евро на квадратен метър. Пред КПКОНПИ Цачева е обяснила, че в началото на 2017 г. се е поинтересувала от строителството на жилища в "Изток". Видяла е табела на строителен обект в района с името на фирмата, а от интернет е намерила офиса на дружеството, където е отишла сама. Комисията оправдава ниската цена на покупката с това, че апартаментът на Цачева е купен "на зелено". "При този вид покупка в момента на подписване на предварителния договор имотът все още не съществува като самостоятелно изграден обект и е много важно купувачът да се довери на продавача за това, че имотът ще бъде построен в договорения вид", коментират от КПКОНПИ.

С идентичен край завършва и проверката срещу депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, който през фирмата си е купил апартамент от "Артекс". Комисията установява, че няма данни за упражнени правомощия в качеството му на народен представител, затова не е в конфликт на интереси.

Не е ясно по каква логика КПКОНПИ е проверявала за конфликт на интереси останалите замесени в "Апартаментгейт", при условие че те никога не са били депутати. КПКОНПИ отбелязва, че бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов е придобил ново жилище през 2018 г. "в качеството му на физическо лице, участник в гражданско-правния оборот, а не в качеството му на лице, заемащо публична длъжност". Не е обърнато внимание на цената - апартамент от 150 кв. м и два гаража от 31 кв. м и 19 кв. м за едва 240 312 лв., което прави по 612 евро за квадрат. Бившата зам.-министърка на спорта Ваня Колева, която, освен че е кумица на Цветанов, вече е и негова съседка в луксозната кооперация, също е проверена единствено за конфликт на интереси. Очаквано КПКОНПИ констатира, че тя "не би могла да упражни правомощия по служба по отношение на трети физически или юридически лица във връзка с осъществяване на сделки с недвижими имоти".

Министърът на туризма Николина Ангелкова, срещу която започна проверка по сигнал на Валери Симеонов, въпреки че не е купувала апартаменти от "Артекс", също излиза суха от скандала. Комисията не е установила конфликт на интереси, тъй като Ангелкова не е упражнила правомощия по служба във връзка с нейни сделки за имущество. КПКОНПИ посочва, че произходът на средствата за покупките е от родители, спестявания, заплати и продажба на други имоти.

Единственият, срещу когото КПКОНПИ предприема някакви действия, въпреки че също не открива конфликт на интереси, е председателят на ВКС Лозан Панов. Той живее в апартамент на фирма на съпругата му, закупен от "Артекс" две години преди да сключат брак. Комисията обаче препраща друг сигнал срещу Панов към Инспектората на Висшия съдебен съвет, който да провери дали не е нарушен Кодексът за етично поведение на българските магистрати, и изрично указва, че чака резултат от тази проверка. 

Във всички проверки активно участва зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев, който също е замесен в "Апартаментгейт", но остана единственият, срещу когото няма проверка нито от прокуратурата, нито от данъчните. Той е собственик на част от тераса с квадратура 244 кв. м и на апартамент от 63 кв. м, които е закупил за 18 639 лв., или 151 евро за квадрат. Славчев обаче не само че не беше отстранен, но и официално замества шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе принуден да излезе в отпуск, докато НАП го проверява заради терасата от 244 кв. м, която е пропуснал да декларира в имуществената си декларация.

Зам. главният прокурор Иван Гешев коментира вчера, че държавното обвинение поддържа постоянен контакт с данъчните, които проверяват и шефа на следствието Борислав Сарафов заради имоти на сина му. "Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки“, заяви Гешев, който пък е проверяван от КПКОНПИ за конфликт на интереси по делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Зам. главният прокурор добави още, че се очаква да излизат " интересни неща" за злоупотреби с евросредства при къщите за гости.

 

Всички са невинни

Без установен конфликт на интереси завърши проверката на КПКОНПИ срещу депутата от БСП Елена Йончева. Комисията беше сезирана, че семейството на мъжа на Йончева е построило с евросредства комплекс от три вили в близост до морето. Народният представител от левицата Крум Зарков, за когото в медийни публикации се твърди, че през 2015 г. купува заедно със съпругата си апартамент от 140 кв. м за 155 000 евро, или 1107 евро на квадратен метър, също не е в конфликт на интереси. Проверката срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов пък е прекратена заради изтекла давност. Сигналът срещу него касае имотни сделки в периода 2004-2013 г.

Още по темата