Quantcast
КПКОНПИ почисти вкупом властта по Апартаментгейт | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

КПКОНПИ почисти вкупом властта по Апартаментгейт

Прокурор Гешев обаче твърди, че комисията и НАП извършват още проверки
13402
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

КПКОНПИ почисти всички от властта по скандала "Апартаментгейт". Това е станало с решения от 19 юни, които могат да бъдат видяни на сайта на антикорупционния орган. 

 Антикорупционната комисия прекратява преписката срещу Цветан Цветанов, като твърди, че при него не е имало конфликт на интереси нито при гласуването на проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, нито при замяната и придобиването на луксозен апартамент на ул. Латинка" в столицата.

По същият начин КПКОНПИ се произнася и по отношение на бившите зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, и за бившия правосъден министър Цецка Цачева,  и за председателя на комисията по култура Вежди Рашидов, и за министъра на туризма Николина Ангелкова. Не е установен конфликт на интереси и по отношение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В същото време обаче КПОНПИ прекратява сигнал, насочен против Панов в качеството му на председател на Върховния касационен съд и  председател на Административен съд - София – град в периода 2007-2012 г., но подчертава, че го препраща на ръководителя на Инспектората към Висшия съдебен съвет "за предприемане на необходимите действия по компетентност". След приключване на проверката, ръководителят на инспектората към ВСС, следвало да уведоми КПКОНПИ за резултатите от същата, пише в решението.

Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност – а именно конфликт на интереси. А при нас има проверки, които са възложени също на тази комисия и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата, заявява Гешев.

Той отбеляза, че са били възложени данъчни проверки и на НАП, които към този момент не са приключили. Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП. Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки, каза той.

По думите на Иван Гешев по къщите за гости се работи активно. Излизат интересни неща, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД "Национална полиция" в тази насока за множество случаи, каза още Иван Гешев.

 

 

 

Още

Агенцията по храните проверява какъв сладолед ядем

13.06.2021

615
Основният спонсор на Цветан Цветанов го напусна

09.06.2021

19713
Кметът на Красно село е глобен с 15 000 лв. за конфликт на интереси

09.06.2021

2041