facebook
twitter

Горещи новини

Турция издаде 151 доживотни присъди за опита за преврат

804

Турски съд издаде доживотни присъди на 151 души в един от най-големите съдебни процеси за опит за сваляне на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г., съобщиха местните медии.

Съдът в Синчан, провинция Анкара, даде утежнени доживотни присъди на 128 души, при по-тежки затворнически условия, а други 23 получиха стандартни доживотни присъди, съобщи АФП. Общата цифра включва и 24 лица, осъдени по-рано днес.

Сред обвиняемите е и бившият командващ военновъздушните сили генерал Акин Йозтюрк, който ръководи т.нар. „Съвет Мир у дома“, който координира участващите в опита за преврат военни в цяла Турция, допълни БГНЕС.

Осъдените бяха обвинени в превземането на щаба на военните, службата на началника на Генералния щаб и убиването на 251 души по време на опита за преврат от инфилтрирани при военни гюленисти (ФЕТО).

Процесът започна на 22 май 2017 г. в затворен комплекс с висока степен на сигурност в района на Синчан в Анкара, който включва съдебна зала, специално създадена за заподозрени в опит за преврат.

ФЕТО използва своите симпатизанти, инфилтрирани в армията, за свалянето на правителството през лятото на 2016 г

Заподозрените във въздушната база "Акънчи" западно от Анкара, която служеше като главен щаб на превратаджиите и други военни бази, бяха заловени, когато опитът за преврат се провали благодарение на силната и безпрецедентна обществена съпротива.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски войници са ранени в Идлиб и Москва обвинява Турция

20.02.2020

Обновена

10437 67
Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

5959 7
Турската лира се оказа виновна за опашките на границата

19.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

4353 12

Коментари

доктор Гилотен

В България се крият привърженици на терористичната организация ФЕТО по името "Гаранти Коза".

Влез или се регистрирай за да коментираш