facebook
twitter

България

Гражданите засипаха с критики плана за Борисовата градина

Само в район "Средец" са получени близо 300 становища по проекта
678
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Призивите към автора на проекта Атанас Ковачев са да се вслуша в исканията на жителите на града.

Спорният проект за нов Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина в София предизвика безпрецедентен интерес от страна на столичани, които активно се възползваха от възможността да направят предложения по него и да поискат преработването му. Срокът за внасяне на становища изтече миналата седмица, като това можеше да се прави в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община, както и в трите района, на чиято територия се намира паркът. Близо 300 становища са получени само в район „Средец“, съобщиха оттам. Районната администрация написа във Фейсбук, че поради струпването на голям брой писма в последния ден тяхната обработка ще отнеме известно време. Оттам увериха, че всяко писмо ще получи входящ номер и персонален отговор до подателя. От „Лозенец“ и „Изгрев“ не посочиха приблизителен брой на становищата, но признаха, че особено в последния ден те са били много.

Основните притеснения на гражданите са, че проектът за нов ПУП, изготвен от архитектурното бюро на проф. Атанас Ковачев, позволява мащабно застрояване и не изяснява статута и бъдещето на частните имоти на територията на парка. Като конкретни места, където може да се появят нежелани строежи, се посочват т.нар. Климатично училище в близост до "Маймунарника", за което планът предвижда възстановяване, построяването на Музей на зелена София до автокъща „Капитолия”, създаването на нов спортен център на Гара Пионер, нови паркинги в близост до Борисовата градина и т.н. Намеренията на проектантите за тези и други точки бяха сред главните проблеми, от които столичани се вълнуваха при първото обществено обсъждане на ПУП на 5 юни. Второто и решаващо е предвидено за 26 юни.

По време на първия дебат кметът Йорданка Фандъкова заяви, че лично ще внесе искане да не се възстановява Климатичното училище, да не се мести Конната база и „Спортна София“ (предвижда се базата да отиде в Ловния парк, а „Спортна София“ - на Гара Пионер - б.р.). Фандъкова се обяви и срещу строеж на алея над езерото с лилиите към Братската могила. В края на миналата седмица тя обяви, че планът трябва да се преработи и да има ново обществено обсъждане.

 

Още критики

Становище с множество препоръки депозира кметът на „Средец“ Мария Ачкова. Една от критиките е свързана с двата стадиона на територията на парка. „Проектът не предлага начин, по който да се съвместяват функциите на резерват с най-висока степен на защита и едновременно на подход към терени с чести масови спортни мероприятия. Не са направени и използвани като изходни данни оценки за относимост към актуалното законодателство и съвременните стандарти на международните футболни организации за стадиони в градска среда. Не е оценено влиянието, което големите спортни съоръжения оказват върху околните пространства - парка и жилищни квартали, и не са провеждани консултации с обществеността; не са разработени мерки за безопасност, контрол върху шума  и режими при ползване; не е изследвано изпълними ли са и съвместими ли са със статута и функцията на парка  изискванията като осигуряване на голям брой паркоместа за автомобили и автобуси. Друга критика е, че проектът не отразява „точно и вярно информацията за собствеността на имоти в парка“.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Общината бави решението за Борисовата градина
Столичани са гневни от организацията на разходките в парковете

27.04.2020

Обновена

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ, ДИЯН БОЖИДАРОВ

11455 90
Граждански натиск отложи ремонта на Борисовата градина

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

О, без всякакво съмнениеобщината ще се съобрази с гражданите. До местните избори наесен.

После ще карат както си знаят.

Ако ги изтърпим още един мандат котараците и мацето им Фандъкова.

Влез или се регистрирай за да коментираш