Quantcast
Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева

Мълчанието на финансовото министерство породи спекулации каква е целта на операцията
13 200
 Илияна Кирилова
В четвъртък се очаква финансовият министър Владислав Горанов да обяви резултатите от двата аукциона на ДЦК.

На фона на свръхизлишък от близо 3 млрд. лв. в държавната хазна към края на май тази година правителството реши да емитира дълг за 400 млн. лв. Финансовото министерство вчера предложи на вътрешния пазар държавни ценни книжа (ДЦК) в два аукциона, които не са включени в аукционния календар. Това не се бе случвало от година и половина насам, когато финансовото министерство направи опит да пласира 25-годишни държавни дългови книжа за 100 милиона лева. Търгът тогава се провали, след като поръчките бяха отхвърлени заради поискана по-висока от предлаганите 2% доходност.

Сега на първия търг са предложени 20-годишни ДЦК на обща стойност 200 млн. лева, като падежът е на 19 юни 2039 г., а годишната лихва е 1.5%. При втория търг емисията е на 10.6-годишни ДЦК с лихва 0.5% и падеж 21 декември 2029 г.

Новината за аукционите бе съобщена от БНБ, която организира и провежда търговете, но не и от самото финансово министерство. Днес обаче се очаква от ведомството на Владислав Горанов да съобщят резултатите от търговете, от което вероятно ще стане ясно и каква е целта на тази операция.

Основното предназначение на новия дълг според съобщението на БНБ, което по-късно мистериозно изчезна от сайта на централната банка, е да погасява падежи на задължения, както и да служи като буфер за финансовата стабилност. Финансови експерти, до които се допита в. "Сега", са изненадани, че с тези аргументи се пристъпва към емитиране на дълг в момента. От една страна, има преизпълнение на бюджета и огромен фискален резерв от над 10 млрд. лв. по данни от края на април. От друга страна, през първите четири месеца на тази година вече са направени погашения за около 600 млн. евро, без да се поема нов държавен дълг. Следващото голямо плащане е през 2022 г., когато е падежът на 7-годишната емисия еврооблигации от март 2015 г. в размер на 2 млрд. евро.

Едно от логичните обяснения за спешните аукциони на ДЦК според експерти е жест от страна на държавата към нуждата на българските банки да вложат някъде свободните си пари. Преди повече от година БНБ обяви отрицателна лихва за свръхрезервите на банките, т.е., за да държат свободните си средства в централната банка, те трябва да плащат, вместо да получават някаква доходност. Още повече че в момента трезорите ни се следят под лупа от ЕЦБ заради кандидатурата ни за влизане в чакалнята на еврозоната и Единния банков съюз на ЕС.

Появи се и друга спекулация - огромната сума от 400 млн. лв. емитиран дълг под формата на ДЦК може да е свързана с покупката на 8 изтребителя F-16. Възможно е ценните книжа да бъдат купени от определена банка и да бъдат използвани като обезпечение по сделката.

България по принцип може да си позволи да поеме нов дълг, тъй като има едно от най-ниските съотношения в ЕС спрямо БВП - 19.7% към края на април, посочват експерти. В момента размерът на държавния дълг е 11.6 млрд. евро, като 2.53 млрд. от него са вътрешен, а 9.08 млрд. евро външен. Според разчетите на Министерството на финансите в дългосрочната бюджетна програма до 2021 г. лимитът за дългово финансиране е от 800 млн. до 1 млрд. лв. годишно, което е записано и в Закона за държавния бюджет. За същия период е предвидено и усвояването на 586.7 млн. лв. по договорени държавни заеми. В стратегията за управление на дълга е записано още, че до 2021 г. България няма да емитира дългови книжа на външните пазари, а ще се финансира само чрез ДЦК на вътрешния пазар.
 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24583 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8044 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18193 5

Коментари

Stern

А Баце през 2-3 месеца се хвали с по някой и друг милиард от контрабанда.

Абе 9 млрд външен дълг ми се струва нереално. През 2009 г. беше 4-5, а оттогава само връщаме и трупаме в резерва. Откъде този скок???

JollyRoger's

Бели пари за черните дни, когато Той веке нЕма да биде Демиургът на бантустана... Бравос!???

Billy-Joe Winchester

Който познава счетоводител може да го попита каква е разликата между "приход" и "постъпление" и ще разбере защо Горанов тегли спешно 400 милиона, насред 3 милиарда излишък.

 

"Бюджетният излишък" е счетоводен приход, който не е задължително да е свързан с това колко пари имаш в брой. При нормални условия едното и другото са свързани, само че Горанов обърна финансите на държавата с краката нагора и изобщо няма да се учудя, ако сметкита на републиканския бюджет са празни.

Jordan_13 2

Това означава само едно, че евреинът Горанов е окрал хазната;))), а българите па ша го духат! Затова мощно МУ ГО поемат. В хазната със сигурност няма нищо! 3 млрд. са само на хартия или казано накратко написаното на гоз папира от Горанов служи само за бърсането на лайна!

цензура

Не достигат за Ф-ениксите ? кампанията на БОКО ги изяде... как се купва толкоз циганор я? ✌️

Скитник-1

    Някой ден, НЯКОЙ, пак напоително ще ни обяснява кой и как изпразнил и хазната и фондовете и той щял да оправи нещата ......

mick

При тези ниски лихви трябваше да вземем още поне 20 милиарда през последните години. А защо не и 100. Само когато има изобилие на лесни пари, само тогава ония абонирани за обществените поръчки малко ще охлабят хватката и ще има по-адекватни търгове и по-адекватно свършена работа.

 

Гърция взе 300 и какво върна ли нещо? Само си оправиха държавата. А ние стягаме коланите.. нито ПЧИ нито нищо.  Май ще станем като на Настрадин Ходжа магарето - тъкмо го научил да не яде.. и то умряло.

 

Последните 10-20 години растежът е най-вече от дълг.. трилиони си печатат големите държави. Даже и сега Драги си печата ли печата.   И никой няма намерение да ги връща тия заеми.. най-много да ги рефинансират.. ако могат, ако не - ами ще им ги опростят след малко стягане на коланите.

 

Не можем да стигнем зобещите се.. и да я караме само на мускули.

onzi

Само когато има изобилие на лесни пари, само тогава ония абонирани за обществените поръчки малко ще охлабят хватката и ще има по-адекватни търгове и по-адекватно свършена работа.

мик, тва е уникална глупост. когато има изобилие на лесни пари, абонатите ще се разрастнат до уродливи размери и ще лапнат всичко. всичко, бе. защо си мислиш, че капиталист ще остави лесни пари на някой друг? ако не могат да намерят хора за собствен пероснал - ще ползват подизпълнители, но лъвският пай винаги ще бъде за абонатите.

 

лечението е да няма лесни пари, да има сериозни проверки и яко пляскане през пръстите. към момента в мамковината - невъзможно. щото сталбилност. и видими резултати.

mick

Когато знаеш, че и утре ще има лесни пари на корем.. ами тогава не крадеш като за последно. Отнася се за всички хора в държавата. Даже и хората стават по-добри и ларж.

Solace

Mick, живееш в друг свят явно. Тук ще крадат не като за последно, а като за 50 последни. Лакомията е мащабна...

mick

Мдаа заради няколко дето крадат... дайде да задушим държавата. Не виждате ли, че всички развити държави яко карат на дълг? 

 

И второ - няма как да се конкурираме с такива държави дето всичко им пада от небето. Тук само ще се самоизяждаме и унищожаваме държавата. Да не говорим, че демокрацията създава по-малко отколкото харчи. Т.е. ако пари отвън няма - положението става все по-лошо година след година. Независимо, че обявяват все по-голям БВП. Щото с години нищо не се поддържа, а това което се поддържа е с много лошо качество поддържано. И това е на всички нива, държава и хора.  Инфраструктурата - на някои места през година текат ремонти,  на останалите нищо за последните 30 години. Ами сградите на частниците - и там същата работа. Никой нищо не пипва по общите части, но пък си купува мерцедес/да речем/.. или си прави ремонт на жилището за 50 хиляди - т.е. показва голям БВП.. ама къщата му пада.. В градовете булевардите през година ги ремонтират.. обаче кварталните улички? ами  ВиК - аа да европомощи. А и не само това.

 

С други думи - печатащите източват непечатащите. И то с огромни темпове. Демокрацията източва останалите държави. Щото е много добра.

аман бе

То и утре може да има лесни пари, ама дали ще си ти край яслата,а? Това по-скоро движи нещата май. По-далеч от края на мандата не виждат.

JollyRoger's

Кат турнат Лила ханъм за вицепрездентка на ЕИБ, тя ще ни оправи борчовете...

Калорифер

Счетоводството на мафията въобще не е длъжно да дава обяснения.

Антей

 

Как е по принцип -

 

когато една държава, която и да е,

 

взима от световна финансова институция

заем от 5 млрд.евро, да речем

 

по какъв начин обезпечава кредита,

или с какво обезпечава кредита?!

 

Освен с тези ДЦК.

Които пък какво дават на притежателите им?!

 

Простете невежеството...

 

И тук са прави просветниците -

в началните класове

децата трябва да учат ...бюджетарство!

 

⚓️

 

fractal
снимка на fractal

В България са легализирали картончетата като виртуална валута в която всеки внася и няколко печелят 

н16
снимка на н16

Мдаа заради няколко дето крадат... дайде да задушим държавата. Не виждате ли, че всички развити държави яко карат на дълг? 

Американците? Дето си печатат доларите, и държат армия по цял свят? За да контролират непослушните. 

 

Кои държави карат (само) на дълг, и там много ли се краде? A на тия, дето крадат - не им ли е място, зад решетките? Или просто няма контрол и структура, която да се занимава с тях?

Wolf ACE

Абе не разбрахте ли? Ще се купуват хвърчилата в кеш! Това е! Квото изкомандва сахибът, щото иначе....

Па лакърдиите на Каракачанов, Горанов и сие са просто духане на вятъра...

Backspacer

Ми да взимат хвълчилата, със заем /ДЦК/ при ниска доходност за купувачите :) Аз съм за :) Хареса ми 0.4%, не е нужно да правят еквилибристики, за да кажат че евтино са взели самолетите, :) 

аман бе

Простете невежеството ми, но какво стана с едни дълг от 16 млрд. отпреди няколко години? Спомням си, че тогава напоително обясняваха как нямало нищо страшно, защото това не бил дълг, ами един вид "резерве" на едни 16 млрд., от които ще вземаме, ако ни се наложи и ще връщаме само това, което сме взели. 

Влез или се регистрирай за да коментираш