facebook
twitter

Първа страница

България и Румъния са шампиони на ЕС по ръст на заплатите

Разходите на фирмите за персонала у нас са скочили с близо 13% за година
1 477
 Pixabay

България отново излезе на предни позиции в ЕС по ръст на заплатите. Само за година разходите за труд на фирмите у нас са се изстреляли нагоре с 12.9%, показват новите данни на Евростат, публикувани вчера. Информацията е за първото тримесечие на 2019 г.  България е втора след Румъния, където плащанията на работодателите са скочили с 16.3% спрямо същия период на 2018 г. За сравнение - в най-голямата икономика на ЕС - Германия, увеличението е едва 2.5%. В Гърция пък дори има спад, макар и символичен - с 0.2%.

В "разходи за труд"  Европейската статистическа служба отчита заплатите, но и много други директни разходи, които предприятията правят за персонала си. Тук влизат пенсионните и здравните осигуровки, вноските за фонд "Безработица", кеш разходите за храна, гориво, служебни коли, добавките за извънреден труд и за работа по време на празници и др.

В данните на Евростат за България прави впечатление, че  т.нар. "други разходи" са пораснали повече от разноските за заплатите. Увеличението на заплатите е 12.7%, а на другите разноски - с 13.8%. Евростатистиката не дава обяснения за това различие, но най-вероятно разходите на някои фирми у нас са се покачили заради вдигането на максималния осигурителен доход, което означава по-големи осигурителни вноски. 

Информацията на Евростат разкрива още, че разходите на работодателите растат с различно темпо в отделните икономически сектори. В промишлеността например увеличението е с 11.7%, докато в строителството е по-слабо - с 8.4%. Рекордът е в сферата на услугите, където заплатите и другите разноски на предприятията за работниците и служителите са се покачили с 13.1% за година. Като цяло българската икономика вече доста тримесечия едва постига 3-3.5% ръст. Заплатите се повишават много по-бързо и от производителността на труда. Основната причина за скоростното покачване на заплащането е, че фирмите все по-трудно си намират хора за работа.  

Във всеки доклад на Европейската комисия напоследък се посочва, че дефицитът на кадри и бързото увеличение на цената на труда не са здравословни за българската икономика. "Пазарът на труда се затяга. Съвсем ясно е, че в някои сфери има недостиг на работна ръка. Естествено това води до натиск върху заплатите, които работодателите трябва да повишават", коментира неотдавна Бенжамин Анжел от Генерална дирекция  "Икономически и финансови въпроси" в ЕК.

В понеделник излезе още една интересна новина, свързана с особеностите на българската икономика. Безработицата е паднала до рекордните 5.3%, обяви Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност, откакто е създадена агенцията. 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът даде парите за чиновниците, без да чака обществено обсъждане

05.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, МИЛА КИСЬОВА

4044 5
5 неудобни въпроса за вдигането на заплатите на чиновниците

04.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

10037 7
28 ведомства си вдигат с 30% заплатите зад паравана на кризата

04.08.2020

Обновена

7208 43

Коментари

pbdan

Нашите "велики" работодатели имат една напълно погрешна теза, че видите ли нарастването на БВП за 2016г. било 3,2 на сто, а увеличението на средната заплата съответно 9,8 на сто. Дотук само е вярно. Когато през 1998г. взимахме по 10 долара заплата нима производителността на труда (ПТ) беше 100 пъти по-висока в ЕС, та взимаха по 1000 долара заплати. Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва ръстта на БВП.

Гласът

Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро

Може, ако цените в България се вдигнат двойно. Апропо, средната заплата в ЕС е 1520 евро, не 2500, както ти си написал.

https://www.reinisfischer.com/average-salary-european-union-2017

Augereau

Сега ПТ у нас е около 40 на сто от средната за ЕС, но средната заплата у нас е около 5 (500евро) вместо 2,5 пъти по-малка от тази в ЕС (2500евро). Затова средната заплата у нас трябва да бъде около 1000 евро, а не лева и дотогава ръстта на заплатите трябва да е изпреварва ръстта на БВП.


Сравняваш показател за производителност на труда, който е в стойности по покупателна способност с друг показател (заплата), която е в номинални стойности. Трябва да гледаш и заплатите по покупателна способност, за да е валидно сравнението. Ако видиш какво можеш да си купиш с тия 500 евро заплата в България и какво можеш да се купиш с тия 2500 евро Европа, ще видиш, че пак сме си баш на около 40% от европейските заплати. 


Между другото, това изкривено сравнение го правят постоянно много политици и синдикати, но то просто е неуместно. Сраянявайте покупателна способност с покупателна способност. Или пък номинал с номинал. А не смес от двете. 

hamer

Каквото и да се сравнява, когато си тръгнал от възможно най-ниска база, всяко нарастване изглежда грандиозно, но не намалява бедността. И може и да тъпо, но не разбирам как при тази "ниска" производителност, цените се изравняват или дори надминават тези в Европа.

Влез или се регистрирай за да коментираш