facebook
twitter

Чужбина

САЩ не изключват и военна интервенция в Иран

194
Уикипедиа
Майк Помпео

САЩ "обмислят всички възможности" по отношение на нарастващото напрежение с Иран, като не е изключен и военен отговор, предупреди държавният секретар Майк Помпео в интервю за тв канала Си Би Ес. Той обаче подчерта, че президентът Доналд Тръмп не иска да води война, но и "не искаме Иран да получи ядрено оръжие". Изказването си Помпео направи на фона на изострилото се напрежение между Вашингтон и Техеран заради нападенията над петролни танкери в Оманския залив. Иран категорично отрича да стои зад тях, но САЩ пуснаха видео, от което се вижда, че ирански патрулен кораб отстранява неексплодирала мина от един от корпусите на корабите. Великобритания, Израел и Саудитска Арабия също обвиняват Иран за атаките. 

На извънредна среща екипът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп ще обсъжда увеличаване на военното присъствие на американски войски в Близкия изток, предаде Си Ен Ен. Според добре запознати източници основен въпрос ще бъде "възпиране и отбрана срещу иранската агресия".

Иран ще започне да увеличава ядрените запаси от 27 юни, като по този начин ще наруши лимита, определен в ядреното споразумение със Запада, предаде Би Би Си, като цитира говорител на Иранската организация за атомна енергия. Техеран ще увеличи приблизително четирикратно производството си на нискообогатен уран.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иран тайно прехвърлял ракети в Ирак

06.12.2019

175
Иран разработил балистични ракети, на които може да се монтира ядрена бойна глава

05.12.2019

365 7
Иран изрази готовност за преговори със САЩ под условие

04.12.2019

303 1

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Как така обмислят, та нали целта им е именно война с набедения Иран. Какво го увъртат, където има петрол там има американски интереси.

IvanM

САЩ "обмислят всички възможности" по отношение на нарастващото напрежение с Иран, като не е изключен и военен отговор, предупреди държавният секретар Майк Помпео

 

Той така говореше и за Венецуела. "Всичко е на масата", "не изключваме" и прочия.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Вълкът обмисля дали да изяде агнето, но засега се въздържа и затова маа по цял ден марули.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×