Медия без
политическа реклама

Фестът "Етюди и приятели" се завръща в НДК

Осемте спектакъла се играят на сцената ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

"Съвършено розово"

19-28 юни

Пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК ще бъде домакин в четвъртото издание на фестивала "Етюди и приятели" от 19 до 28 юни. 

Началото е утре от 19.30 часа с представлението "Съвършено розово" на Ива Свещарова, което получи номинация за награда "Икар" за постижения в съвременния танц и пърформанс. Спектакълът се движи по ръба между еротичната ефективност на женското тяло и неговото вътрешно състояние на бунт, възприемането му отвън чрез съзнателните и неосъзнатите пориви на въображаемото. 

На следващата вечер ще се потопим в един сюрреалистичен и чужд свят, изграден от блестящи обекти и пречупена светлина. В представлението "Не-видим" Зорница Стоянова (САЩ) се превръща в бежанец, който иска да стане част от този лъскав нов свят, метафора за американската мечта. "Не-видим", автобиографичен и отчасти основан на бежанската криза в Европа и САЩ, разглежда разочарованието от фантастичното, красиво и в крайна сметка измамно пътешествие до "обетованата земя".

Деница Дикова (Испания) гостува на фестивала със спектакъла Voyager, който можете да гледате на  21 юни от 19.30 часа в ДНК. Както физическо, така и виртуално преживяване, разнопосочно развиващ се модел от изпълнители, звук, движение, светлина и зрители. Място, където артистите преминават през абстрактна трансформация и придават форма на пространството чрез стени, ъгли и мебели. 

На 22 юни отново Ива Свещарова, но този път в тандем с Вили Прагер се заема със задачата да произведат щастие. Награденият с "Икар 2019" спектакъл "Произведени за щастие" е коментар по една на пръв поглед приемана за безвъпросна тема, която обаче е много актуална и важна за съвременния свят. 

На 24 юни вечерта aмериканка и българка се срещат на грешното място, но в точното време. Щастлива случайност или вик за помощ? Объркването става още по-голямо с пристигането на втора американка. В комичните ситуации се прокрадва и политика. За "Здравей! Харесвам те! А сега се съгласи с мен!" от САЩ пристигат Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси.

Ден по-късно ДНК ще посрещне един от пионерите в танца в Ирландия - Джон Скот, със спектакъла Heroes, а на 26 юни от 19.30 ч. гостува представлението Digital Footprints на Гун Лунд (Швеция), което е една интерактивна хайтек игра с трима танцьори. Техниката, прожекциите и музиката са разработени заедно с Оке Пармеруд - пионер в електроакустичната музика и видео. Артистичната програма на "Етюди и приятели" завършва на 28 юни от 19.30 часа със серията от работи Off the Wall и See You Somewhere на Олоф Першон от Швеция. Множество индивидуални движения се поставят в абстрактна структура, повлияна от разбирането за танца като форма, в която движението има смисъл само по себе си.