Медия без
политическа реклама

Малката община Летница се оказа рекордьор по ръст на заетостта

На обратния полюс е Мизия - там наетите са се стопили почти наполовина за 6 години

Илияна Кирилова

След като постави Челопеч начело на класацията по средна заплата у нас, Институтът за пазарна икономика поднася още една изненада в регионалната статистика - лидер по ръст на броя на наетите се оказа малката ловешка община Летница. В новия си анализ експертите изследват относителната промяна на броя на наетите през 2017 г. спрямо 2011 г. според тяхната месторабота. Средното увеличение на наетите в наблюдавания период е слабо - 2.9%. На общинско ниво обаче картината е доста шарена.

Община Летница, която според последното преброяване през 2011 г. има 3776 жители, е постигнала за 6 години удивителния ръст от близо 70% в броя на наетите лица. Там вече работят близо 1500 души, като средната заплата в общината се увеличава с 56% и достига 1425 лв. - с 18% над средните нива за страната. В тези резултати няма мистерия - главният виновник за тях е присъствието на "Уолтопия", както и фирмите в керамичната и хранително-вкусовата промишленост.

На второ място по увеличение на наетите е община Божурище - 62%, като там към 2017 г. работят 2500 души, а средната заплата достига почти 1150 лв. Тук в последните години бяха вложени големи инвестиции в икономическата зона, като през 2013 г. например немската компания BHTC разкри 650 нови работни места в завода си за климатични системи за автомобили. Значителен ръст на броя на наетите - с около една трета, отбелязва и друга община в близост до София - Ботевград. Там ежегодно наетите се увеличават с близо 500 души, като към 2017 г. са вече 12 600. Само в рамките на 2017 г. рязко се увеличава и броят на наетите в община Мездра (с близо 1900 души) благодарение най-вече на производството на авточасти. Заплатите в района обаче остават ниски, а безработицата – сравнително висока. Очаквано успехът на икономическата зона Тракия е видим и в данните по заетостта, като общините около Пловдив постигат едни от най-добрите резултати в страната. С над 50% нараства относителният дял на наетите във варненските общини Аксаково и Суворово.

На обратната страна на класацията е плевенската община Мизия, където броят на наетите лица намалява с 40%. С по 33.8% по-малко работещи има и в общините Бобов дол и Трън. Близо 1400 от общо загубените в община Бобов дол 1700 работни места изчезват през 2016 и 2017 г. покрай затварянето на рудници. Дъното за пазара на труда в община Трън идва през 2015 г., след което така и не се постига възстановяване.

Сред проблемните се откроява и ямболската община Болярово, където наетите спадат с 25%, а възнагражденията са вече само 59% от средното при 69% през 2011 г. Тук анализаторите очакват още по-тежка ситуация след 2017 г. заради евтаназията на хиляди домашни животни м.г., заради която Болярово често бе в новините. Любопитно е, че в дъното на класацията е и Белене, където освен чувствителен спад на наетите от 28.1% се наблюдава и спад на средното възнаграждение - от 97 на 66% от средното за страната.

Възстановяването на трудовия пазар и последвалата експанзия протичат неравномерно на територията на страната. Подобрението на общата икономическа конюнктура няма кой знае какъв положителен ефект върху пазара на труда в много от по-бедните общини, особено в тези, в които се наблюдават и трайни негативни демографски процеси, обобщава Явор Алексиев. Въпреки че голяма част от увеличаването на наетите се случва предимно на юг от Стара планина, някои от най-добре представящите се местни пазари на труда са на север. Това обаче не е хомогенно развитие, а показва наличие само на отделни „острови“ на икономическа активност, посочва експертът.

 

ДИНАМИКА

78 общини регистрират по-голямо увеличение от средното за страната за периода (2.9%) - сред тях са областните центрове София, Пловдив, Сливен, Търговище, Кърджали. Ръст, макар и по-малък от средното за страната, отбелязват 29 общини, като в тази група от областните центрове влизат Монтана, Пазарджик, Ямбол, Разград, Варна и Бургас. В останалите 155 общини броят на наетите лица намалява, като в 57 от тях спадът е с над 10%: от областните центрове тук са Ловеч и Добрич.

 

 

 

 

 

Още по темата