facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
БФС не се вълнува има ли "черно тото" в "Черно море"

Скандалният случай с шестимата освободени футболисти от "Черно море" по подозрение за симулативна игра в края на миналия сезон в Първа лига не вълнува ръководството на БФС. "Тази тема се решава от компетентните органи, а не от БФС", лаконичен бе президентът на футболната централа Борислав Михайлов вчера и отказа повече коментари по темата.

На 24 май стана ясно, че капитанът на "Черно море" Георги Илиев, вратарите Георги Китанов и Иван Дюлгеров, както и още четирима титуляри - Петър Витанов, Виктор Генев и Пламен Димов, са извадени от състава заради съмнения, че са играли симулативно при загубата с 1:3 от "ЦСКА-София" на 4 май. Ръководството дори ги завело на тест с детектор на лъжата, където заподозрените се провалили на въпросите. По-късно се оказа, че играчите сами са се явили и на друг полиграфски тест - направен от частна фирма, чиито резултати показват, че са го издържали, но пък графиките там са подозрително еднакви.

Михайлов не уточни има ли изобщо "компетентен орган", който да извършва проверка по случая. Със сигурност това не е комисията "Етика и феърплей" към БФС - нейният председател ген. Васил Василев вече няколко пъти обяви, че никой не е сезирал подопечния му орган, а той нямал правомощия да се самосезира по медийни публикации. Нищо че го е правил неведнъж в близкото минало.

Няма информация да тече и официално разследване по случая. "Ако има някакъв официален сигнал, можем да го коментираме. Към момента това са фактите. Не ми е известно да има сигнал в прокуратурата, не съм уведомен за такова нещо", категоричен беше министърът на младежта и спорта Красен Кралев, бивш клубен президент на "Черно море".

Най-смущаващото е, че самото ръководство на варненския клуб продължава да неглижира казуса и вече близо три седмици пази пълно мълчание по темата. Макар неведнъж да бе обявено, че позицията на клуба ще бъде публикувана на официалния сайт ChernoMorePFC.bg, такава все още не се е появила.

Най-напред това стори изп. директор на "Черно море" Марин Маринов, който обеща "декларация на сайта във връзка с всички слухове и инсинуации" на 27 май. Седмица по-късно "Сега" се свърза с пресаташето Ивайло Борисов, който първо заяви, че следобед на 3 юни ще може да даде повече информация, но после спря да вдига телефона си.

Вчера "Сега" отново успя да установи връзка с Борисов, който този път директно обяви, че не може да коментира. "Ако има някаква официална позиция, тя ще бъде качена на сайта. Аз не мога да се наемам, а и не виждам защо трябва. Договорите на петимата футболисти са прекратени и те вече не са част от клуба", заяви той.

Също вчера и министър Кралев даде да се разбере, че не вижда нищо притеснително, дори напротив: "Официалната информация излезе от "Черно море" - двама футболисти са с изтичащи договори, трима са освободени. Това си е решение на клуба. Следим феърплея. За мен щеше да бъде притеснително, ако тези футболисти, които са извадени, бяха част от състава на "Черно море" за следващия сезон. В момента виждаме, че няма такова нещо, прекратени са им договорите, не участват в състава. Това е официалната информация, всички други коментари са от медиите."

Към статията във в. СЕГА