Медия без
политическа реклама

Пращаме 85 спортисти на II европейски игри

13 Юни 2019

85 състезатели в 15 спорта ще представят България на II европейски игри в Минск (21-30 юни), гласува общото събрание на БОК. Най-много са лекоатлетите - 15, следвани от борците и боксьорите - по 13. Интересен факт е, че шампионката ни по самбо Мария Оряшкова ще участва и в своя спорт (в кат. 80 кг), и в борбата (кат. 76 кг). Именно самбистите и грациите (Катрин Тасева и ансамбълът) са следващите по големина групи - от по шестима. По петима ще са акробати, бадминтонисти, джудисти и стрелци. По един състезател ще имаме в каратето (Ивет Горанова) и тениса на маса (Мария Йовкова).

В делегацията са 31 треньори (в борбата са шестима), двама лекари и петима масажисти. Администрацията, оперативното ръководство и шефовете (начело с председателя на БОК Стефка Костадинова) са още 10 и така делегацията ни става от 133-ма души.

На първите игри - в Баку през 2015 г., имахме 122-ма спортисти и те спечелиха 10 медала (1-4-5). Единственото злато взе женската двойка в бадминтона Стефани и Габриела Стоеви, които отказаха да играят за България и бяха извадени от делегацията

В Минск ще бъдат раздадени 200 комплекта медали по 19 спорта. В 8 от тях състезанията ще са и олимпийски квалификации за Токио 2020, а в джудото и бокса ще са с ранг на европейски първенства.

Още по темата