Медия без
политическа реклама

Премиерът купува F-16, за да вкара България в операции на НАТО

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че една от целите на закупуването на американските изтребители F-16 Block 70 е участието на България в операции на НАТО. След като обяви, че преговорите със САЩ продължават и че той се бори за намаляване на цената, Борисов си пожела да влезе "и в други планове на НАТО".

"Нищо не е приключило. Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Защото, когато имаш голям клас изтребители, тогава влизаш и в други планове на НАТО. Примерно нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е винаги там“, коментира премиерът пред журналисти, цитиран от "Фокус". По този начин той, от една страна, даде да се разбере, че Военновъздушните сили не могат да участват например в натовски учения извън страната, а още по-малко в операции на Алианса. От друга страна, той на практика декларира желание за участие на България в някакви планове на НАТО, включително и операции. 

Това се подразбира и от примера с фрегатата. Става дума за "Дръзки", която България купи от Белгия като втора употреба. Именно този многоцелеви кораб, който е произведен в далечната 1977 г.,  участва в съвместната операция на НАТО през 2005 г. Почти веднага след това фрегатата патрулира край бреговете на Ливан във военноморска операция на ООН. През 2009 г. България предлагаше корабът да участва в борбата срещу пиратските набези край бреговете на Сомалия, но заради големите разходи това не се случи. Все пак фрегатата "Дръзки" участва през 2011 г. в налагането на морска блокада срещу режима на Кадафи в Либия. Тогава българското МО твърдеше, че "160-членният екипаж на фрегатата в продължение на един месец е изпълнявал задачи по следене на въздушната обстановка, охрана, конвоиране, проверка, отклонение и задържане на плавателни съдове". Оттогава не е известно тя да е участвала в някаква натовска операция.

Сега Борисов иска да си гарантира участие в операциите на Алианса с американските изтребители. С тях той иска и да покрие изискванията на НАТО да даваме 2% от БВП за отбрана. "Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО, 2% от БВП трябва да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим“, каза премиерът. И до момента обаче България, както и още много страни от Алианса не изпълняват тези условия. Едва ли това ще стане и чрез покупката на нови самолети.

В същото време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че чака до седмица САЩ да изпратят офертата си, включваща цената за 8-те изтребителя. Очакванията са предложението да е около 2.2 млрд. лв., което е повече от предварително заложените 1.8 млрд. лв. (с последващо решение на парламента бе разрешено да се преговаря и за по-висока цена). Конгресът прие таван на сделката от над 3 млрд. лв., включваща пълно оборудване и последващо обновяване, но веднага след това и двете страни обясниха, че това е само част от процедурата и окончателното предложение ще е далеч по-евтино. Това обаче повдига съмненията, че по-евтиният вариант ще включва минимално оборудване и въоръжение.

ОЩЕ ВЪПРОСИ

Другият голям проблем пред сделката - плащането наведнъж, изглежда решен, след като финансовият министър обяви, че България може да плати веднага цялата сума за самолетите. Не е ясно как ще стане това, след като се движат още два големи проекта - за два чисто нови кораба и 150 бронирани машини за пехотата. Беше предвидено трите проекта да струват общо 4.4 млрд. лв., като се плащат разсрочено по около 400-500 млн. лв. на година.