facebook
twitter

България

Проектант и изпълнител спорят кой е виновен за "Графа"

Според "Джи Пи Груп" общинското дружество "Софинвест" е отговорно за надигналите се плочи
927
 Снимка: Спаси София
Проблемът с надигналите се плочи бе временно решен чрез натрошаването им на места.

Обещанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова да задължи строителната фирма „Джи Пи Груп” да отстрани за своя сметка пораженията с плочите под трамвайното трасе на улица „Граф Игнатиев” може да остане само на думи. Почти сигурно е и че изпълнителят на ремонта на т.нар. Зона 2 ще обжалва глобата от 280 000 лв., която Фандъкова обяви, че налага заради проблема. От „Джи Пи Груп” заявиха вчера, че надигането на настилката се е получило вследствие на недостатък на проекта, а не на изпълнението. Проектант на релсите е общинското дружество „Софинвест”, а Фандъкова обясни гафа с плочките с „липса на фуги срещу разширение при високи температури”. Проектовият мениджър от „Джи Пи Груп” Георги Гигов заяви, че не е вярно, че проблемът с трамвайното трасе се е появил 10 дни след приключването на ремонта, тъй като то е било прието още през декември м.г. "Обектът е приет на 18 декември, така че твърдението, че 10 дни след приключването на ремонта са се появили дефекти, не е вярно. Като изпълнител сме част от един процес, който включва проектиране и избор на материал. В качеството си на изпълнител сме длъжни да изпълним зададения ни проект и го направихме", коментира Гигов пред Би Ти Ви. Той каза още, че дружеството не приема и наложената му глоба. В понеделник БНТ съобщи, че „Джи Пи Груп” е изявила готовност да използва всички законови възможности да докаже неправомерността на санкцията.

БЕЗКОМПРОМИСНО

Фандъкова повтори и вчера, че не приема никакви оправдания, и отново потвърди, че ще санкционира „Джи Пи Груп”.  Тя каза още, че е възложила на главния архитект Здравко Здравков да провери казуса и да се изясни отговорността на всеки в процеса на възлагането, проектирането и приемането. "Не мога да допусна всички тези инженери да не са допускали, че през лятото в София ще е топло", коментира кметът на София.         

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фандъкова: Носенето на маска не пречи на никого

28.06.2020

Обновена

1146 17
И след ремонта на "Графа" - пак ремонт
Фандъкова: Метро до ИКЕА е най-интересният проект за продължението му

11.06.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1871 21

Коментари

mi6osp.

Спорът ще продължи, докато  минувач се спъне или хлъзне и намери смъртта със спукана на някоя перка глава .

Миряна Б.

 

Перките още ли са там? Само те ли? Най-добре цели акули. Със зъбите. екстравагантно, пост-пост-модерн!

 

https://st3.depositphotos.com/2569431/13615/i/1600/depositphotos_136151158-stock-photo-great-white-shark-from-below.jpg

 

 

kk__

Джи Пи не си научиха урока от НДК, че трябва да оставят фуги за топлинните деформации. Този път може да кажат, че вибрациите на трамвая са надигнали паветата ... 

9101

Има ло качествени строители? 

tatyana1

Има си гаранционни срокове и документи за приемане. Къде са спали представителите на общината когато са подписвали документите за приемане на обекта? А когато са одобрявали проекта?

stifen

Калпав проект - означава още по-калпаво изпълнение! Ама ха го обясни на селендурите от общината, които превърнаха Графа в подобие на селска мера - като спомен от щастливото им детство в димите лудогорски села. Абе аляу, селяните - европейската улица има тротоар, бордюри и самата улица, каквато беше Графа, павирана с прекрасни гранитни блокчета. сега унищожихте трогтоарите, и гражданята трябва да ходат с изкривени стъпала по наклонените тротоари! Браво селяните, прекрасно отмъщение към софиянци, ама така ни се пада, като сме ви оставили да кепазите и това, което остана от столицата. Махнахте писоарите, унищожихте парковете, сега дойде ред и на тротоарите!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×