Медия без
политическа реклама

Вашингтон плаши Анкара със санкции заради руски ракети

Пентагонът спира да обучава турски военни пилоти на Ф-35

12 Юни 2019
https://cnn.com
Американските въоръжени сили ограничават програмата за обучение на турски пилоти на изтребителите Ф-35 в САЩ.

Американските въоръжени сили прекратиха програмата за обучение на турски пилоти на изтребителите Ф-35 в САЩ, съобщи сп. "Форин полиси", цитирано от "Катимерини". През миналата седмица Държавният департамент предупреди Анкара, че до 31 юли трябва да отмени сделката с Русия за закупуване на зенитно-ракетен комплекс С-400. Според разпространяваната информация американските военни също са ограничили достъпа на пилотите до класифицирана информация за самолетите и прекратяват обучението им във военна база в Аризона. Говорител на Пентагона коментира пред списанието, че ако няма промяна в турската политика, САЩ ще продължат постепенно да изключват Турция от програмата.

Камарата на представителите в Конгреса одобри единодушно резолюция, в която се съдържа призив за цялостно налагане на санкции спрямо Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), ако Анкара получи руските зенитно-ракетни системи С-400, предаде ТАСС. В резолюцията, която е препоръчителна и не задължителна, се съдържа призив към американския президент Доналд Тръмп за налагане на санкции в съответствие със закона CAATSA, ако турското правителство не отмени решението за купуване на руските системи С-400. Конгресмените осъждат тази сделка и смятат, че тя "поставя под заплаха целостта на американско-турския съюз и подкопава НАТО".

Резолюцията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, съдържаща призив за налагане на санкции спрямо Турция, ако купи системите С-400, представлява удар по доверието между Анкара и Вашингтон, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Турция. Президентът на страната Реджеп Ердоган заяви наскоро, че е изключено Турция да се откаже от сделката си с Москва. САЩ смятат, че закупуването на ракетни системи С-400 ще застраши сигурността в НАТО и програмата за Ф-35, която е гордост на американската бойна авиация.

 

 ТЕНДЕНЦИЯ

Полша ще обяви тази седмица споразумение със САЩ за укрепване на американското военно присъствие в страната - с повече войски, командни и логистични способности. Това все още не е отделен голям "Форт Тръмп" - идеята за огромна военна база, лансирана от Варшава, каза полският президент Анджей Дуда в интервю в навечерието на предстоящото си посещение в САЩ, започващо днес. По време на предстоящата визита в Белия дом ще бъде оповестено политическо споразумение, а техническите преговори ще продължат, каза пред репортери във Варшава помощникът на президента Кшищоф Шчерски. По-рано медии съобщиха, че остават разногласия кой точно и за какво ще плаща. Полша не желаела да финансира повечето разходи за издръжката на персонала на една нова база. Дуда каза, че преговорите по подялбата на разходите остават отворени.

Още по темата