Quantcast
Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Каракачанов: Македония само ни използва, за да влезе в ЕС и НАТО

Комисията по историческите въпроси между България и Северна Македония зациклила върху живота на Гоце Делчев
2954
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Смесената междуведомствена комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония не работи, алармира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Комисията зациклила върху живота и делото на Гоце Делчев.

"Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност", пише Каракачанов в прессъобщение от името на ВМРО.

Македонците признали, че Гоце Делчев е роден в екзархийско населено място - Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравили чия е Екзархията. Те забравили също и скръбното изказване на Гоце Делчев от писмото му до Никола Малешевски: "... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест".

Според вицепремиера тази болест са били разделенията. Днес в Скопие обаче още имало хора, които търсели тези разделения.

Нещо повече - според него македонците само ни използвали, за да се домогнат до ЕС и НАТО.

"Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС", се посочва в писмото.

Комисията очевидно не работила, защото през цялото време се прокарвало разделение между "македонско" и "българско". Имало внушения, че към онзи момент става дума за различни народи.

В резултат от работата на комисията се предлагало най-вече заедно да се чества 7 октомври - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото били споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев.

"За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни", категоричен е родолюбецът.

По думите му досега процесът на разведряване със Скопие се дължал най-вече на великодушието на България и на ангажираността на международни фактори.

"Но явно време е България да втвърди позицията си, подобно на гръцката страна", иска Каракачанов.

Според него ако работата на междуведомствената комисия продължи в тази посока, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония, допълва news.bg

"Вината за това няма да бъде наша", допълва Красимир Каракачанов.

Още

Скопие отне лиценза на фирмата собственик на изгорелия автобус

24.11.2021

Обновена

2169
Победено от Луна, ръководството на ВМРО сдаде целокупно

15.11.2021

22386
Северна Македония обяви криза в енергетиката

09.11.2021

3542