Quantcast
Премиерът склонен да се обсъжда да падне ДДС за книгите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Премиерът склонен да се обсъжда да падне ДДС за книгите

Обмисляме да направим така, че да отпадне данъкът върху книгите, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус. „За книгите - отдавна го обмислям с Владислав Горанов. Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет. И в този мандат се дадоха толкова пари за образование, за учителски заплати, че това е капчица в морето - данъкът върху книгите“, заяви Борисов.

„Сега с Волен Сидеров се видяхме - не се бяхме виждали след изборите, предлагат вече и пиенето, и цигарите - и всичко, което на човек му се яде и пие, да е без пари. И аз, ако съм журналист, ще им задам следния въпрос - защо за толкова много години управление на БСП и ДПС - поотделно и заедно, не направиха това. Защо сега казаха, че има пари в държавата, а при тях нямаше? Това са логични въпроси според мен - защо не го направиха като бяха на власт“, коментира Борисов

Дори и да се намали или падне данъкът върху книгите, цената за крайния потребител няма да се промени. Това коментира от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов.

Дебатът за падане на ДДС върху книгите предстои. „Аз винаги съм защитавал, и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика“, заяви Горанов, цитиран от агенция Фокус. „Нашия модел е за относително единна данъчна ставка по ДДС - защото имаме три ставки по ДДС, нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка“, обясни финансовият министър и заяви, че по директива четвърта ставка не може да има. „Т.е. ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20%“, обясни той. Горанов посочи, че основният аргумент на Министерството на финансите и опитът показват, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да е в полза на потребителите. „Масово - в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Т.е. очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта,е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат“, каза още той.

Към статията във в. СЕГА