Quantcast

Медия без
политическа реклама

В парламента тръгна надпревара за сваляне на данъци

"Няма да пипаме ставките - това е най-добрата среда", коментира премиерът Бойко Борисов

Няма да се пипат никакви данъци, заяви премиерът Бойко Борисов на годишния бал на КРИБ във вторник вечерта.

Няколко месеца преди местните избори политическите партии започнаха да се надцакват с предложения за намаляване на данъците. Първоначално депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви миналата седмица, че движението ще предложи да се намали ставката на ДДС за хляба, лекарствата и книгите от следващата година, както и че детските градини трябва да станат безплатни. Във вторник БСП директно внесе в Народното събрание проект за изменение на закона за ДДС. Това стана часове след като премиерът Бойко Борисов обяви категорично, че данъци няма да се пипат.

В законопроекта си, подписан буквално от цялата парламентарна група начело с лидера в оставка Корнелия Нинова, левицата предлага данъчната ставка за месо, мляко, яйца, брашно и хранителни продукти от брашно да падне от 20 на 5%, а за лекарства, които се заплащат от здравната каса - на 9%. Освен това лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че подготвят и предложение за сериозни данъчни облекчения за семействата с деца, които ще спестят на работещите родители по 600 лв. годишно.

"Ние данъците няма да пипаме - това е най-добрата среда. Инвестиции и стабилност - това е, което сочат кредитните агенции. Ще държим прогнозируеми данъците до края". Така премиерът Бойко Борисов отговори на активността на опозицията. Във вторник вечерта на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) той успокои  представителите на бизнеса, че ГЕРБ няма намерение за каквито и да било промени. "Надпреварата на партиите да направят безплатна дадена стока ще доведе до катаклизъм. В политиката популизмът стигна дотам, че всеки се надпреварва, дори либералните ДПС, да говорят за безплатни неща непрекъснато. Безплатни неща няма в живота. Безплатното за едни означава по-високи данъци за онези, които работят”, заяви още министър-председателят, атакувайки пряко заявените от Делян Пеевски намерения.

В противоречие с лидера на партията си председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова даде да се разбере, че е склонна на дебат по предложенията на сваляне на ДДС за определени стоки. "В тази ситуация сме длъжни да обсъдим предложенията на колегите, защото идват от голям процент от представените в парламента", каза Дариткова.

Според БСП намалението на данъчната ставка за основни хранителни продукти ще насърчи родното земеделие и хранително-вкусовата промишленост. В мотивите към законопроекта си левицата посочва, че независимо от увеличение на доходите, средното потребление в страната намалявало през последните 10 г. Освен това българите плащали едни от най-високите цени на лекарствата. От БСП са пресметнали, че с намалените ставки по ДДС ще се спестят 706 млн. лв. разходи на потребителите - 368 млн. лв. от хранителните продукти и 338 млн. лв. от лекарствата. В дългосрочен план обаче потреблението щяло да нарасне и това щяло да увеличи приходите в бюджета.
БСП предлага също така да се завиши и прагът за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. облагаем оборот. Липсват обаче мотиви за това предложение. 

ЕКСПЕРТНО
Едно от малкото добри неща, с които може да се похвалим, е модерната данъчна система, коментира финансистът Любомир Дацов. Според него в редица страни от ЕС има диференцирани ставки, но това било наследство от миналото. "Исканията за въвеждане на по-нисък ДДС за определени стоки е популистко. Тезата, че така ще се стимулира потреблението, не е вярна, защото в България нямаме свръхпроизводство", смята Дацов. Според него потреблението може да се стимулира само от по-високи доходи, повече заетост и по-висок икономически растеж. Дацов призова финансовото министерство да излезе с анализ за потенциалните щети от свалянето на ДДС за определени стоки.