Медия без
политическа реклама

"Нова тв" сменя договорите на разследващи журналисти

Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов са поредните, засегнати от вълната промени в медията

01 Юни 2019
БГНЕС

Новото ръководство на "Нова телевизия" е поставило пред избор трима разследващи журналисти в медията: Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов, съобщава clubz.bg.

В петък тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения. Това по същество означава, че се прекратяват трудовите им договори и им предлагат да произвеждат продукция, която после да предлагат на телевизията. Според ръководството така им се дава пълна свобода и независимост. (Естествено, това предполага и свободата на ръководството да приема, или не, предложените разследвания).

На тримата им е бил предложен проект на договор, в който липсва каквато и да било конкретика, като единственото, което се подчертава, е, че при готовност за преговори предложението ще бъде конкретизирано. По-късно тази среща е била оповестена на оперативка.

"Разбрахме, че им предлагат да са нещо като фрийлансъри. Което по мое тълкуване означава, че по време на разследване никой не стои зад гърба им. Тоест, ако някой те удари, защото го снимаш, няма да е ударил журналист от "Нова телевизия", а някой си, който си прави собствено разследване. Освен това през цялото време из нюзрума се подмята, че това било начин да се намалят заплатите им, които били неправомерно високи - сякаш искат да ни настроят срещу тях...", твърди пред "Клуб Z" журналист, присъствал на оперативката.

Потърсена за коментар Миролюба Бенатова е лаконична: "Предложиха ни нов вид трудови взаимоотношения. Няма да коментирам, докато не реша ще ги приема или не"

Подобна е реакцията и на Марин Николов: "Да, действително ни предложиха нови договори. Разговорът ме изненада, трябваше да съм в отпуск, специално за това отидох, от днес съм в отпуск и ще обмисля предложението, когато се върна на работа". 

Николов не знаеше доколко са верни слуховете, че бившият им колега Васил Иванов се връща в "Нова телевизия" и ще оглави отдела за разследвания. 

В началото на седмицата Николай Александров, главният редактор на спортния сайт Gong.bg, част от "Нетинфо" и медийното портфолио на "Нова", подаде молба за напускане. Колегите му от "Дарик" радио обявиха, че си тръгват заедно с него от сайта, който създадоха в началото на 2007 г.

По този повод изп.-директор и миноритарен собственик на "Нетинфо" Христо Христов заяви, че не е приел оставката на Александров, и че в последните месеци имало засилена намеса в редакторската политика на сайтове в групата.

"Нова тв" опроверга това, а след това стана ясно, че Христов е отстранен. Вчера за главен редактор на Gong.bg беше назначен Бисер Тошев, който бе редактор в спортния сайт Sportal.bg.

Преди три дни пък "Нова" бе напусната от  продуцентите Цветомир Семов и Диана Димова.

Началото на промените в "Нова телевизия" започна от 2 май, когато Миляна Велева стана директор "Новини и актуални предавания" в медията. Бившата спортна журналистка преди това работеше в ТВ7 и Канал 3.

Малко след това стана ясно, че Силва Зурлева, която от 20 години бе във висшия мениджмънт на "Нова Броудкастинг груп", се разделя с медийната група. Ден по-късно се оказа, че има още промени. Виктория Бехар, която преди два месеца стана мениджър в новините на телевизията, също бе освободена. Официалната позиция бе "оптимизация на нюзрума".

През април "Адванс медиа груп", на братя Кирил и Георги Домусчиеви, и MTG финализираха продажбата на "Нова Броудкастинг груп". Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, бяха прехвърлени на купувача. Сделката беше одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията. Новият председател на съвета на директорите на "Нова Броудкастинг груп" е Георги Домусчиев.

За изпълнителни директори на "Нова Броудкастинг Груп" АД бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев - дългогодишен финансов директор. 

Нова Броудкастинг груп" АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 тв канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. 

До продажбата ѝ на Домусчиеви се стигна, след като "Нова Броудкастинг груп" обяви в началото на годината, че телевизията няма да бъде продадена на компанията на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF Group. Това се случи, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви сделката за невъзможна през лятото на миналата година. Преди това бе съобщено, че е сключен предварителен договор на стойност 185 млн. евро.

Още по темата