facebook
twitter

Консулт

Планирайте внимателно основния ремонт на жилището

164
 Pixabay

Началото на лятото е и времето на сериозните ремонти на жилището. Когато обаче не става дума само за козметично освежаване, а за основен ремонт, какъвто се налага обикновено на няколко години, е важно да се планира внимателно и според бюджета, с който можете да разполагате. Ето какво съветват експерти:

 

Уточнете какво точно искате да стане в дома ви

Генерална грешка на повечето собственици е, че нерядко променят мнението си по средата на започналия ремонт. Ако искате да променяте предназначението на стаи или да превърнете балкона в кухня, това трябва да е ясно още в процеса на планиране. Обърнете внимание на детайлите - от колко членове е семейството ви, какъв е ежедневният ви график, идват ли ви често гости и т.н. Така ще успеете да пресметнете и необходимите средства за ремонта доста по-точно.

 

Избирайте внимателно, за да не попаднете на "баш майстор"

Много хора, когато планират ремонта, се колебаят дали да изберат за негов извършител строителна фирма, или просто бригада. И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Бригадата ще ви даде по-ниска цена, но ще трябва контрол от ваша страна по време на целия процес. Фирмата като юридическо лице ще гарантира за работата и качеството на ремонта със сключен договор. Тя обаче ще даде по-висока цена и ще изисква даването на авансова сума.

Който и вариант да изберете - не го променяйте! Това ще ви спести изненади.

 

Светлите цветове "разширяват" дома

Колкото по-тъмно е помещението, толкова по-тясно изглежда. Затова когато разглеждате палитрата с цветове за боядисването на стените, избирайте по-светлите. Същото се отнася и за тапетите, ако сте решили да заложите на тях. Внимавайте обаче с белия цвят, който визуално лишава помещението от обем и го прави плоско. Най-добре е да се ограничите в избора си до 3 цвята, като основният от тях да бъде нанесен върху поне 60 процента от площта. Избягвайте и големите контрасти - те дразнят окото.

 

Набележете мебелите, които ще създадат уют във вашия обновен дом

Ако основният ремонт включва промяна на предназначението на стаи в дома ви, по-добрият вариант е да използвате услугите на мебелист. Така не само мебелите ще бъдат направени според размерите на конкретното място, за което са предназначени (а това винаги е плюс), но и ще имате възможност сами да изберете оптималния вариант между качеството на материала и цената му. Разбира се, когато правите мебели по поръчка, изборът на цветове също е по-голям. Оптимизирането на средствата, необходими за ремонта, винаги може да бъде постигнато и ако съчетаете мебели по поръчка с такива, предлагани от големите вериги мебелни магазини.

Що се отнася до вратите - имайте предвид, че фирмите, които предлагат интериорни врати, често ги внасят от чужбина. Така срокът за изпълнение на вашата поръчка може да стигне до 45 дни. А това е проблем, който може да забави работата на майсторите. Затова може да разгледате дали във вашия град или в близко населено място има цех, който изработва интериорни врати на място и да поръчате оттам.

 

И най-важното - пресметнете необходимите средства и се съобразете с възможностите, освен ако предварително не сте решили да теглите потребителски заем.

Все още няма коментари

Още

Как да изберем или да си направим сами дезинфектант за ръце?

29.05.2020

251
Поръчител на заем не може сам да се откаже от задълженията си
Кои са най-замърсените места в самолета

22.05.2020

543

Влез или се регистрирай за да коментираш

×