Медия без
политическа реклама

АПИ и МВР обещаха задръствания към морето и това лято

Най-натоварено ще е на магистрала "Хемус" при тунел "Витиня" и виадукта "Коренишки дол"

Илияна Кирилова
От АПИ подчертаха, че по граничните пунктове на чуждестранните шофьори ще се раздават листовки, преведени на над 10 езика, на които ще са отбелязани ограниченията и глобите за нарушения.

Пътят към българското море ще бъде затапен и това лято. От пътната агенция призовават пътуващите да имат търпение в задръстванията и да си предвидят повече време за пътуване. Уверенията са, че се работи непрестанно, дори по празници, но на няколко ключови места ремонтите няма да приключат преди започването на отпускарския сезон. 

Заради очаквания засилен трафик през летния сезон ще бъде спирано движението на тежкотоварните автомобили по магистрали и натоварените пътища в пиковите часове в края на работната седмица и през уикендите. От 1 юни (събота) влиза в сила заповедта за движение на камионите над 12 тона през летните месеци. Целта е да се улесни пътуването, да се повиши безопасността и да се избегнат задръстванията. Това обявиха на съвместна пресконференция представители на АПИ и на Главна дирекция "Национална полиция" на МВР.

Един от най-проблемните ремонти е този по трасето на автомагистрала "Хемус" в тръбата на тунел "Витиня". Работата там започна през септември 2017 г. и ще продължи и през това лято. Освен това затруднение за пътуващите по тази магистрала създава и ремонтът на виадукта "Коренишки дол", който се намира точно преди тунел "Витиня", както и на съоръжението край село Потоп.

Докато краят на ремонтите на тунели и виадукти по "Хемус" засега не се вижда, от пътната агенция обещават до края на юни да приключат ремонтите по "Тракия". АПИ и КАТ за пореден път отправиха призив да се спазват правилата и да не се използва аварийната лента за изпреварване или по-бързо придвижване. Въпреки строгите санкции - глоба от 1000 лв. и лишаване от книжка за три месеца за шофиране в аварийната лента, много от водачите продължават да го правят.

От АПИ обявиха още, че до края на седмицата ще бъде направен "обстоен обход на всички заграждения по магистралите" и ще се обобщават резултатите. Причина за това е скорошен инцидент на магистрала "Тракия" с внезапно излязъл на пътя кон. Според пътната агенция още през следващата седмица ще се оправят по-сериозните пробиви от служителите на областните управления и пътноподдържащите фирми.

 

Още по темата