Quantcast
Полицай е наказан дисциплинарно за обида на кмет от ГЕРБ във Фейсбук | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Полицай е наказан дисциплинарно за обида на кмет от ГЕРБ във Фейсбук

3750

Полицай от Участък Завет в Районното управление на МВР-Кубрат е получил дисциплинарно наказание „порицание за 6 месеца” заради публикация във Фейсбук – става ясно от решение на Административен съд-Разград, с което е потвърдена санкцията за служителя на реда. Жалбата срещу него е подадена от кмета на Разград и областен лидер на ГЕРБ д-р Валентин Василев.

Дисциплинарното наказание за младши инспектора в РУ-Кубрат е постановено заради неспазване на правилата на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР и конкретно на член 21, който гласи: „Държавният служител се отнася с уважение към всички представители на обществото”.

Представителят на обществото, към когото полицаят с инициали П.П. не се е отнесъл с уважение, е кметът на Разград и областен лидер на ГЕРБ д-р Валентин Василев. Той подал жалба в дирекцията на МВР в Разград миналия декември заради това, че публикация на младши инспектора в личния му профил във Фейсбук” „съдържа обидни изрази спрямо него, клеветнически твърдения, заплахи и изразява политически възгледи.” Към жалбата било приложено копие от публикацията, която към този момент вече била снета. „Жалбоподателят поискал да се потърси дисциплинарна отговорност на П. П. за нарушаване разпоредбите на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР” – се казва още в съдебното решение.

Публикацията в социалната мрежа е от близо месец по-рано – от 17 ноември 2018 г. (на снимката).

Полицаят разказал, че в този ден пътувал с дъщеря си до Русе, където се срещнал със свой приятел, който живее и работи в Англия. Момичето било тъжно и приятелят от странство се поинтересувал защо. То разказало, че заедно с други танцьорки от ДТШ ”Хорце” в този ден се срещнали с кмета с молба да им съдейства за поемане на разноски за участия, но той отказал. Приятелят „реагирал остро и бурно", и обещал, че хората ще разберат какво се е случило. По време на срещата детето не се почувствало добре и баща му го извел навън. След няколко дни П. с изненада разбрал за публикацията. Обадил се на приятеля си, който обяснил, че в негово отсъствие, докато бил навън с дъщеря си, взел телефона му и чрез неговия Фейсбук профил публикувал горния пост.

Тези обяснения обаче не довели до оневиняване на младши инспектора в заветския участък. Шефовете му преценили, че е извършил нарушение на служебната дисциплина, но постановили минималното наказание за нарушаване на клаузата, заради която е проверяван – то варира между 6 месеца и 1 година порицание.

Полицаят обжалвал пред Административен съд-Разград наказанието си, но и магистратите потвърдили наказанието. Младши инспекторът ще трябва да плати и юрисконсултския хонорар на защитника на началника на РУ- Кубрат в размер на 100 лв.

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

5315
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3819
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1442