Quantcast
КПКОНПИ възкръсна с претоплено разследване в Божурище | СЕГА
facebook
twitter

България

КПКОНПИ възкръсна с претоплено разследване в Божурище

Зам. гл. прокурор Иван Гешев предупреди кметовете, че местните прокурори вече няма да ги "логистират"
1 026
 БГНЕС
Държавното обвинение се задейства по стар сигнал за продажба на общински терени на занижени цени в Божурище.

Кметът на Божурище Георги Димов (ГЕРБ), зам.-кметицата Габриела Дончева, както и секретарят на общината Цветелина Димитрова бяха арестувани при акция на спецпрокуратурата заедно с антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Столичната полиция заради съмнения за продажба на общински терени на занижени цени.

Операцията на прокуратурата идва 4 месеца след като председателят на общинския съвет в Божурище Георги Димитров заяви, че е сигнализирал компетентните органи във връзка с търга за продажба на общинска земя по 1.68 лв. за кв. м. Въпреки че работата по сигнала се е проточила значително, зам. главният прокурор Иван Гешев не пропусна да изтъкне заслугите на КПКОНПИ. "Искам да изразя специални благодарности към тях, че както винаги се справиха с поставените задачи. Идеята или слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен", каза Гешев пред журналисти в Божурище.

Той поясни, че прокуратурата разполага с доказателства, че 80 декара частна общинска собственост, които са били предоставени от държавата на община Божурище, са продадени чрез манипулирани търгове за 160 хил. лева, докато пазарната цена е далеч по-висока. "Всеки може да направи разлика между 160 000 и 8 милиона лева !", заяви Гешев. По негови думи трима от купувачите са търговски дружества, за едно от които е ясно, че бащата на кмета Димов е бил негов пълномощник. Зам. главният прокурор съобщи още, че четвъртият купувач е следовател от националната следствена служба, но отказа да назове име. "Работи се по престъпление по служба, както и документно престъпление", обясни Гешев и добави, че акцията е планирана преди повече от месец и няма нищо общо с изборите. 

Той изрази възмущението си, че се "краде много и се краде нагло" и стигна до заключение, че "затова се намираме в това положение". „Явно кметовете по страната въпреки многобройните разследвания до момента продължават да не разбират, че ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират", отбеляза Гешев, но пропусна да разкрие кога и кои прокурори са "логистирали" местни кметове, както и защо не са взети мерки срещу тях.

Докато специализираните органи извеждаха задържания Георги Димов, който беше разкаран с белезници по целия площад пред общината, той коментира пред журналисти, че няма притеснения. "С един успешен човек като мен опозицията няма какво друго да направи", заяви той и добави, че е невинен.

Още

МВР стартира спецакция по пътищата

31.07.2021

5304
Прокуратурата: Президент, премиер и политици не са подслушвани

19.07.2021

Обновена

3704
Бойко Борисов може да бъде разпитан и по други проверки

27.07.2021

11899