facebook
twitter

Култура

Народният и пловдивският театър триумфираха с най-много статуетки "Аскеер 2019"

150
 БГНЕС
Кърджилова триумфира при дамите.

Народният театър „Иван Вазов” и Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” – Пловдив са големите победители на тазгодишната церемония по връчването на театралните награди „Аскеер 2019”. Тя се състоя в театър „Българска армия” в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Постановката „Дебелянов и ангелите” от Александър Секулов (част от афиша на пловдивския театър) бе отличена за най-добро представление и заедно с пиесата „Бащата” от Флориан Зелер (Народен театър) донесоха на Диана Добрева приза за най-добър режисьор. Александър Секулов пък бе отличен в категорията за съвременна българска драматургия. За сценографията на същите две постановки наградата отиде при Мира Каланова. Ролите на Дебелянов в „Дебелянов и ангелите” и на Васил Левски в „Наблюдателите” от Константин Илиев („Иван Вазов”) донесоха наградата за изгряваща звезда на Ненчо Костов. Талантливият актьор не пропусна да се пошегува, че му е особено приятно един ден да го наричат „г-н Дебелянов”, а на следващия – „Дяконе”.

Другия "Аскеер 2019" за най-голямата ни сцена извоюва Радина Кърджилова. Наградата за водеща женска роля й бе присъдена за превъплъщението й в „Любовникът” от Харолд Пинтър. Неподражаема е наистина миналогодишната носителка на „Икар” в кожата на Сара, която през болезненото саморазголване достига до катарзис. Статуетката в аналогичната категория при мъжете спечели Валентин Ганев за ролята му в „Спускане от връх Морган” от Артър Милър (Народен театър „Иван Вазов”), където се преобразява в преуспял застрахователен агент и двуженец. Наградите за поддържаща мъжка и женска роля бяха присъдени на Стоян Младенов и Ирини Жамбонас за изпълненията им съответно в „Килър Джо” от Трейси Летс и в авторския спектакъл на Теди Москов „Аз обичам, ти обичаш, тя обича” – и двете заглавия от репертоара на Малък градски театър. В категорията за костюмография бе отличена Свила Величкова, а за театрална музика – Калин Николов.

С наградата за цялостен принос към театралното изкуство Академия "Аскеер" удостои Иван Налбантов. Зад гърба си големият български актьор има над сто роли в театъра, киното и телевизията.

 

 

Ключови думи:

Аскеер, награди
Все още няма коментари

Още

Грузинска дебютантка и Мадс Микелсен с награди от Сан Себастиан

27.09.2020

180
Антон Дончев и Стефан Цанев получиха "Златно перо"

26.09.2020

217
"Сребърна мечка" стана първата полово неутрална кино награда

24.08.2020

1228 17

Влез или се регистрирай за да коментираш