Медия без
политическа реклама

Хиляди протестираха срещу абортите в Хърватия

25 Май 2019
БГНЕС

Хиляди хора, участващи в борбата срещу абортите, излязоха на улиците в събота в три града в Хърватия, предаде БНТ, като цитира Франс прес.

В Загреб полицията задържа за кратко около дузина протестиращи за правата на жените, които се опитаха да блокират ежегодния "Марш за живота", който привлече около 5000 души в центъра на столицата. Сред множеството имаше деца с балони, а демонстрантите носеха плакат, който гласеше: "Да защитим най-застрашеното малцинство в Хърватия - неродените деца".

Хиляди други активисти против абортите също излязоха в крайбрежните градове Сплит и Задар. "Детето трябва да бъде защитено от зачеването до раждането", казва 34-годишният Иван Плес, който всяка година участва в „Марша на живота“ със съпругата си и сина си. Ивана Лозо, 19-годишна жена, участваща в митинга, заявява, че "абортът трябва да бъде напълно забранен", добавя Нова ТВ.

Абортът е легален до 10-та седмица от бременността в Хърватия по закон от 1978 г., когато страната все още е част от Югославия. Около 60% от гинеколозите в държавните болници не предлагат аборти, като се позовават на законно право на "съзнателно възражение", според проучване, проведено по-рано тази година от телевизията RTL. Парламентът на страната трябва да пренапише Закона за абортите, след като през 2017 г. съдът постанови, че действащото законодателство е остаряло.

Демонстрацията се проведе в навечерието на изборите за Европейски парламент в Хърватия. Организаторите отричат всякаква политическа връзка, информира Нова ТВ.

Ключови думи:

Хърватия, аборти, протест

Още по темата