Quantcast
Трибуналът в Хамбург е поискал Москва да освободи украинските моряци | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Трибуналът в Хамбург е поискал Москва да освободи украинските моряци

3182
ЕПА/БГНЕС

Базираният в Хамбург, Германия, Международен трибунал по морско право е поискал от Москва да освободи незабавно пленените 24-ма украински моряци, предаде БНР като се позовава на информация на АФП. Моряците бяха задържани през ноември в Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море.

Международната институция беше сезирана от предишния украински президент Петро Порошенко. Той заяви,че Русия трябва незабавно да върне трите военни кораба, които бяха задържани от руските въоръжени сили през ноември по обвинения в незаконно пресичане на руската граница.

"Съдебната разправа, която се извършва в Москва над украинските моряци е крещящо доказателство за това, че Русия продължава да демонстрира цинично неуважение към човешките права. Ако за Руската федерация това е игра и шантаж, за нас е борба за съдбата на нашите граждани и за уважение към нормите на международното право" - заявява в средата на април Порошенко в профила си във Facebook, цитиран от Нюз.бг.

"Каквито и демонстрации да прави агресорът, действията му са надеждно парирани от предприетите от нас мерки - и от дипломатическия натиск, и от започнатите процедури в Европейския съд по правата на човека, и от механизма за принудително решаване на спора в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право", отбелязва тогавашният президент на Украйна.

Инцидентът стана близо до Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море. Районът е от голямо значение както за Русия, така и за Украйна, добавя БНР. Русия отказа да участва в заседанието на трибунала, като заяви, че съдът в Хамбург съд не е компетентен да взема становище по конфликт, който според нея има военен характер. 

Още

ГЕРБ отхвърли идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини

05.03.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1549
Танцувалата с Путин австрийска външна министърка става шеф в Роснефт

04.03.2021

Обновена

5484
Турция потвърди, че върви към покупката на още руски С-400 

03.03.2021

3744