Медия без
политическа реклама

Клуб "Читател"

Новата книга на Шиши

23 Май 2019

Едно от културните събития напоследък беше новата книга на Иван Костов - "Свидетелства за прехода". 

На премиерата на книгата във Военния клуб по жълтите павета се изви внушителна опашка от читатели - такъв читателски интерес последните години са предизвиквали автори като влогъра Емил Конрад или рапъра Криско. 

Срещу книгата на Костов вече е написана контракнига. За разлика от скъпарското книжно тяло на Костов и издателство "Сиела" контракнигата е безплатна - предизборен подарък от Шиши. Поредната книга, която ще се разпространява с вестник "Телеграф" - вече бяха написани няколко такива, в които се разкрива "истината" за това "кой ограби България". 

Контракнигата на Шиши е писана в спешен оперативен порядък - само месец след премиерата на "Свидетелствата" на Костов - и два дни преди евроизборите. 

Получава се следното. 

Книгата на Костов си закупиха много хора, но ще я прочетат 100 човека - текстът е дълъг, тежък и сложен. В наши дни дори интелигентните хора нямат време и навик да четат дълги и сложни текстове. 

Контракнигата на Шиши ще получат безплатно хиляди, едва ли някой въобще ще я прочете - съмнително е дали дори Антон Тодоров ще я прочете цялата. Все пак и той е човек със своите човешки чувства, независимо как си изкарва хляба. И независимо от това дали книгата ще има един или по-малко читатели, тя ще извърши своята облъчвателна задача - читателите на "Телеграф" ще видят картинките с лошите, ще научат "истината" за грабежа и за престъпната същност на Костов, на неговия режим и неговите политически продължители, които сега участват в избори. 

Костов е човек, който традиционно не отговаря на тези любезности, а преди време даже беше призовал нацията и публичните фигури в страната да не се поддават на изкушението "сатанизация" - конкретно призоваваше да не се сатанизира Делян Пеевски. Самият Пеевски очевидно няма такива скрупули и в подпомагания от него творчески свят Иван Костов е най-живописният и ефективен Сатана. 

Други герои на това анонимно шишоидно творчество съдят издателите на тази висока литература и даже са го поосъдили на някои инстанции - но предвид влиянието на Шиши върху съдебната система не е ясно какво ще се случи на следващите инстанции. 

Поредицата от безплатни книги на Шиши по правило са анонимни, но в тях прозира изящният стил на Антон Тодоров. В тях се изобличава и бичува списък от хора, които Пеевски счита за свои сериозни противници. Изпод перото на същия литератор - неанонимно! - в близкото минало изскочиха книги за Борисов, Цветанов, Плевнелиев, които авторът наричаше "Шайка", а по-късно стана гербав депутат и комуникационно острие на ГЕРБ. Тодоров не се задържа дълго в парламента, защото бързо успя да се престарае и пресоли манджата със завоалирани заплахи към тв водещ в ефир - намеците за празното столче на Анна Цолова до Виктор Николаев. Тодоров напусна парламента, но продължи да изработва компромати в полза на ГЕРБ, ходи да захлебва с Цветан Цветанов на конференцийки за борба с комунистическото наследство, а качествата му явно се ценят високо, защото самият Цветанов (отрицателен герой в по-ранното творчество на Тодоров) похвали писателя, че "много добре работи с архиви". Тоест умее да се рови и да топи мустаци в клоаки, септични ями и други извори на благодат - и да крои красиви ароматни полуверни партенки в полза на ГЕРБ. 

Ако цялата руска литература е излязла изпод "Шинела" на Гогол - то цялата Шиши литература изглежда е изскочила от безупречно чистите мустаци на Антон Тодоров. 

На когото му се консумират публицистични екскременти - добър апетит и да ви е сладко, скъпи жертви! 

Още по темата