facebook
twitter

България

Кабинетът ражда поредна мегаструктура за безопасност на движението

Този път става дума за координационен център, който ще се задейства при проблеми с времето, усложнена пътна обстановка, блокиране при катастрофи
1 122
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вътрешният министър Младен Маринов е автор на идеята за поредна структура за пътна безопасност.

Безсилието на правителството да се справи с войната по пътищата изби в правеното на структура след структура. След като само преди два месеца беше създадена Държавната агенция за пътна безопасност към Министерския съвет с щат от 39 души, сега кабинетът е на път да направи и Национален координационен център за безопасно движение по пътищата. Това идва на фона на наличието и на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която има представители на почти всички министерства. Отделно има МВР, Пътна полиция, ДАИ, АПИ и др.  Особено активни при правенето на нови структури управляващите станаха след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, а други 20 бяха ранени. Веднага след това бяха махнати трима министри, а правителството обеща мерки, които засега се изразяват в правенето на нови агенции и центрове.

Този път предложението за новата структура идва от вътрешния министър Младен Маринов. Той предлага проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Национален координационен център за безопасно движение по пътищата, който е поставен за обсъждане на правителствения Портал за обществени консултации strategy.bg. Маринов твърди, че въпросният център бил заложен в правителствено решение от януари т.г., с което са били одобрени "мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм до 2020 г.". Тяхната цел била "постигане на интегриран подход „Безопасна система“ с визия нула загинали и тежко ранени". 

Според проекта въпросният Национален координационен център ще "осигурява оперативна координация и взаимодействие между компетентните държавни структури при прилагането на мерки за превенция, временна организация на движение, координация при усложнени пътни и метеорологични условия, затруднения или блокиране на движението, пътнотранспортни произшествия и аварии на територията на страната". Предвижда се той да  функционира в непрекъснат режим на работа. Центърът ще осъществява дейността си в координация с националната полиция, пожарната, дирекция „Национална система 112“, Агенция „Пътна инфраструктура“, автомобилната администрация и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Предложението на вътрешния министър е общото ръководство и координацията в Центъра да се осъществява от служител на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, определен със заповед на министъра.  Логистичното осигуряване на Центъра ще се осъществява също от МВР.  

Вътрешният министър обяснява и че е предвидил само 14 дни за обществено обсъждане на проекта си, а не обичайния 30-дневен заради "предстоящия летен сезон". Той твърди, че Центърът трябва да бъде създаден бързо, защото идвала и вълната от "транзитно преминаващите чужди граждани и въведените ограничения на движението поради ремонтни дейности". Затова е целесъобразно дейността на Центъра да започне във възможно най-кратък срок, твърди Маринов.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2439 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3204 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

890 5

Коментари

вила

Още копанка за бокогласуватели.. 

На тъщата зетя

Щом автор на идеята е министър (да ме прости Господ) Илиенски, бързо ще може да бъде преобразувана тая структура в друга според вятъра, дето вее в тиквата на тиквата.

пенка пенева

Искате ли даден проблем да не се реши - направете комисия!!!!

jake pat

Proxywebsite is a free proxy ,the purpose to use it is to access blocked sites,blocked videos and blocked facebook in some areas.

Proxy website is free to use,zero cent charge,no limits while using it,thats why it suits all users worldwide.

https://proxywebsite.tech

Влез или се регистрирай за да коментираш

×