Quantcast

Медия без
политическа реклама

Всеки "Апартаментгейт" за три дни

Хората, които трябва да гарантират, че няма да има злоупотреба с власт, правят всичко възможно, ако има такава, тя да не бъде разкрита

Снимка: Архив
Проверяваните Цветан Цветанов и Пламен Георгиев

В България скандалите, дори и най-гръмовните, бързо отминават и се забравят. Основните участници се разминават с уплах, най-много - оставка. Никой не получава наказание за провинението си, защото в повечето случаи то може да не е морално, но пък е съвсем законно. Което едва ли е изненада, като се има предвид колко разтегливи са границите на закона у нас и колко услужливи могат да бъдат правораздавателните органи. Точно по тази тъжна траектория върви и "Апартаментгейт", който разтърси дори най-високите етажи на властта и доведе до няколко оставки. Шумно рекламираното от премиера Бойко Борисов

 

"чистене на къщичката" обаче се оказа обикновена "пунта мара"

 

- имитация на строгост и принципност. Прокуратурата, а и управляващите по традиция приложиха двоен стандарт - едни бяха освободени и се разследват, други продължават да са на постовете си и срещу тях даже няма проверки. А част от отстранените тихомълком се върнаха по работните си места. Очевидно е въпрос на време пълната им реабилитация.

Целият скандал започна преди два месеца с разкритията на "Свободна Европа" и сигналите до прокуратурата на гражданско сдружение "Боец", че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил два апартамента и доплатил 100 хил. лв., за да придобие луксозно жилище с частен асансьор в сграда на ул. "Латинка". Това отприщи лавина от разследвания и скоро стана ясно, че той не е единствен. С имоти на съмнително ниски цени са се сдобили правосъдният министър Цецка Цачева, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, бившият зам. спортен министър Ваня Колева, министърът на туризма Николина Ангелкова. Синът на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов е напазарувал апартаменти за 500 000 лв., въпреки че е само на 21 години и е студент без никакъв трудов стаж и доходи. После на мушката на прокуратурата попаднаха още имоти на депутата от БСП Валери Жаблянов и на фирми, свързани с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Към тях бе пришит и председателят на ВКС Лозан Панов за имоти, придобити от съпругата му преди техния брак. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и зам.-шефът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова се разделиха с постовете си заради къщи за гости, които не се ползват по предназначението. Започна проверка и на къщи за гости, свързани със семейството на партньора на Елена Йончева. Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който трябва да ръководи и контролира проверките на имотите и парите на властта, също се оказа, че е в нарушение - не е декларирал тераса от 186 кв. м със сауна, барбекю и зимна градина, а неговият заместник Антон Славчев се шири на огромна тераса, закупена на смешна цена. Въпросителни възникнаха и около терасата на вицепремиера Красимир Каракачанов. Дори премиерът Бойко Борисов се оказа с постройка, която е надлежно декларирана пред данъчните, но не и пред Сметната палата. А главният прокурор Сотир Цацаров - с вила, чиято цена е доста по-ниска от нормалната за региона.

По част от тези случаи прокуратурата се задейства светкавично и разпореди проверки - на НАП, на КПКОНПИ, на националната полиция, които два месеца по-късно все още не са приключили. За други - като Антон Славчев, Каракачанов и Борисов, тя изобщо не реагира.

Разбира се, напълно е възможно забавянето да е, за да се свърши работата качествено. Историята обаче

 

не дава основание за такъв оптимизъм

 

Чудесен пример в това отношение е предвестникът на "Апартаментгейт" - скандалът с луксозното жилище, в което, без да плаща наем, живее финансовият министър Владислав Горанов. Той гръмна още през ноември м.г. и прокуратурата го даде на КПКОНПИ за проверка. Съвсем очаквано, три месеца по-късно комисията даде индулгенция на финансовия министър - нямало проблем и конфликт на интереси, въпреки че жилището е на крупен бизнесмен, чиито фирми подлежат на контрол от НАП и въпреки че синът на собственика е бил назначен от Горанов в подопечното му финансово министерство. Всичко това бе "аргументирано" с теоретични еквилибристики на тема роднини, обществени поръчки и законодателни изисквания. Интересен детайл е, че КПКОНПИ  приключи проверката на Горанов още в средата на февруари, но прокуратурата не бърза със своята част - поради някаква причина я държи отворена в специализираната прокуратура. Така

 

и Горанов си е на работа, и проверката му е висяща

 

Вероятно така ще приключат нещата и за Цветан Цветанов, който, макар да бе принуден на напусне парламента, запази поста си в ГЕРБ и обикаляше страната да стяга редиците на структурите за евроизборите. Той има и опит в това отношение с предишната проверка, която трябваше да установи откъде са парите, с които той се бе сдобил с шест апартамента. При нея, въпреки приложените всички хватки на закона, все пак бе доказано, че Цветанов и съпругата му имат 119 000 лв. несъответствие между доходи и разходи, както и неплатени данъци за 12 000 лв. Но нито това бе публично оповестено, нито Цветанов понесе някакви последствия. Плати си данъка и продължи да бъде депутат и водеща фигура в управляващата ГЕРБ.

 

Още по-абсурдни са нещата в КПКОНПИ

 

Шефът й Пламен Георгиев излезе в отпуск след разкрития, че не е декларирал огромна тераса, посочена в нотариалния акт, но не спира да лансира най-разнообразни абсурдни версии за скандала. Като се започне с това, че са му объркани нотариалният акт и данъчната оценка, и се стигне до там, че години наред бил плащал данъци за общи части, защото така било "редно и морално". Вероятно той е единственият, от когото данъчните вземат пари за общи части, защото такова нещо по закон няма. Не е ясно защо Георгиев направо не подаде оставка, като се има предвид, че дори да бъде оневинен, той вече не се ползва с достатъчен авторитет в обществото, за да оглавява такава ключова комисия като КПКОНПИ. Но пък в момента е заместван от друг герой на "Апартаментгейт" Антон Славчев, който нито излезе в отпуск, нито напусна, нито е проверяван. Напротив - точно той ръководи проверките на останалите замесени в "Апартаментгейт" и дори участва в съвещания, свикани от главния прокурор Сотир Цацаров, за координация на действията на институциите по разследването на имотите и парите зад граница на хора от висшите етажи на властта, които не са декларирани у нас.

Всъщност най-абсурдното е, че два месеца не са достатъчни да бъдат приключени проверките на десетина души и да бъдат обявени поне някакви резултати. А за вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев бяха нужни само два-три дни, за да му бъде повдиганото обвинение.

 

Значи за него може, а за всички останали - не?

 

Всичко това показва ясно, че системата за противодействие на корупцията и на конфликта на интереси по високите етажи не работи, но омертата е безотказна. И че хората, които трябва да гарантират, че няма да има злоупотреба с власт, правят всичко възможно, ако има такава, тя да не бъде разкрита. Как иначе да се коментира обстоятелството, че самата КПКОНПИ е дала указания, че може да не се декларират тераси, включително и по 200-300 кв. м? Или пък че съвсем законно хора като зам. главния прокурор Иван Гешев могат да скрият имотите и фирмите на жената, с която живеят във фактическо съжителство? И да откажат да разсекретят тази информация дори когато става въпрос за обосновани съмнения за порочни връзки около едно от знаковите дела на прокуратурата - срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева? Така на практика излиза, че вместо хората, заемащи висши публични длъжности, да бъдат под лупа, защото разпределят ресурси за милиарди, те имат куп възможности да останат в сянка. И ако случайно бъдат хванати в крачка, защото са изпуснали публично да декларират някой актив, единственото, което ги заплашва, е глоба от 1000 до 3000 лв. Какво по-голямо доказателство за тази публична "пунта мара" на управляващите?