Медия без
политическа реклама

Йончева: Днес даваме на прокуратурата документи за къщата в Барселона

"Липсва ми журналистическата професия. Знаех срещу какво се изправям, но не очаквах ударите на мафията да са толкова жестоки. За разкриването на мафията разчитаме на прокуратурата". Това каза водачът на евролистата на БСП Елена Йончева пред bTV. Тя беше гост в студиото заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова.

Двете коментираха изказването на премиера Бойко Борисов, че се готви нова афера "Костинброд" точно преди евроизборите. „Г-н Борисов управлява чрез всяване на страх. По този начин си търси оправдание за предстоящата загуба на евроизборите“, заяви Нинова.

Според Йончева фигурата на Лаура Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, плаши ГЕРБ. Факт е, че при гласуването на кандидатурата ѝ за европейски главен прокурор, представителят на правителството е гласувал "против".

„Не чета учебници на КГБ“, каза с усмивка Нинова, по повод думите на Борисов, че БСП правели така, както пишело в учебниците на КГБ.

По отношение на обвиненията за къщата в Барселона, Йончева каза, че въпросната къща наистина не се води на името на премиера Борисов, но настоя да се разследват парите, постъпили по сметка на Борислава Йончева.

„Сумата е била над 1 милион лева. Пътят на парите водят до братовчед на Бойко Борисов и фирма "Ипон". Те водят до Иван Саздов, управител на тенис корт "Банкя" и братовчеда Радослав Иванов, който наследява целия бизнес на Борисов и фирмата "Ипон". Ние сме внесли сигнал в прокуратурата и днес ще предоставим документи за твърденията си“, каза Йончева и попита дали Радослав Иванов не е скритото лице за правене на бизнес на Борисов в София.

По темата за къщите за гости Йончева заяви: „Свекърът ми е собственик на една къща за гости. Не съм била в конфликт на интереси, защото не съм го познавала, когато тя е строена. През 2015 година е имало проверка, но не са установени нарушения“.

Според Нинова това е моделът, който БСП иска да промени. „Той не се решава само с оставки. Според нас трябва да има нов закон за КПКОНПИ, нов орган, европейска прокуратура с Лаура Кьовеши начело и двама европейски прокурори в България - настояваме за контрол в българската прокуратура. У хората има усещане, че няма справедливост“, каза тя.

Според Нинова належаща е промяна на модела: „В този модел истината се изкривява. Корупцията е държавна политика, борбата с корупцията е заплаха за националната сигурност. Това искаме да променим“.

Във връзка с думите на Борисов, че тя, Елена Йончева, президентът Румен Радев и Иво Христов са едно и също, лидерът на БСП отговори: „Имаме много общи позиции и четиримата и политически, и като партия БСП. Обвиненията за обвързването на Румен Радев с БСП още веднъж изразява страх. Постоянно г-н Борисов обвинява президента в партийни пристрастия. Имам въпрос върховенството на закона – партиен въпрос ли е?“.

Запитана дали президентът се меси в съдебната система, след като прави консултации за избора на нов главен прокурор, Нинова отговори: „Президентът Радев има задължение по конституция в процеса по избора на главен прокурор. Накрая той подписва указа. Съвсем логично е той да прави консултации“.

И даде пример с Бойко Бориков, който "е нахълтал на заседание на ВСС". „Човекът, който най-много вреди на разделението на властите обвинява президента Радев, че си изпълнява конституционните задължения“, допълни тя.

Според Елена Йончева трябва да се спре разграбването в България. По думите ѝ разграбването е на стойност 11 млрд. евро всяка година. „Това е 22 % от БВП по данни на Световната банка. Това е огромна сума, която може да влезе в икономиката. От България изнасяме предимно суровини. Това означава на практика 2.5 млн. българи да получат средна заплата. Разбирате ли за какъв грабеж става дума в България?“, възкликна тя.